България има голям потенциал да бъде важен фактор на Балканите. Това заяви пред БНТ посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски.
Според нея не бива да се отдава твърде голяма важност на срещата на върха между ЕС и Турция, която беше във Варна на 26 март, отвъд това, че диалогът вече е възстановен.

В отношенията ЕС-Турция няма нищо позитивно според Светослав Малинов

В отношенията ЕС-Турция няма нищо позитивно според Светослав Малинов

Бежанският натиск е национален проблем №1 за България

"Срещата между ЕС и Турция беше много важна, но не бива да се натоварва с прекомерни очаквания", заяви посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски. Срещата е важна с това, че двете страни са започнали отново да си говорят, и то по горещите теми, допълни тя.

МВнР намекна на Ердоган, че и България може да посочи част от Турция в културните си граници

МВнР намекна на Ердоган, че и България може да посочи част от Турция в културните си граници

Във връзка със споменаването на Кърджали...

Тя подчерта важността на това страните на Балканите да са свързани както физически, така и духовно без да споменава изказването на Еродаган за душевните граници на страната му.

Припомняме, турският президент Ердоган в своя реч от 11 март 2018 г. бе заявил, че Кърджали е част от "душевните граници" на Турция. В отговор от МВнР излязоха с позиция, че всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите. От МВнР напомниха, че днешните граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане.

"Радвам се, че правителството продължава активната политика на Балканите", заяви Надежда Нейнски. Тя посочи, че е имало време, когато Балканите не са били приоритет за страната ни, макар че тя има неоценима експертиза за района.

България има голям потенциал да играе важна роля в региона. И това е една голяма инвестиция, заяви Неински. Тя посочи, че подобна инвестиция са усилията на България, в рамките на Българското европредседателство - да се подобри свързаността между страните на Балканите. Свързаността дава възможност на народите да се опознаят по-добре и да намерят общото помежду си, а не онова, което ги разделя.

Срещата в София ще даде нова енергия на Балканите според Ципрас

Срещата в София ще даде нова енергия на Балканите според Ципрас

Балканите са основен приоритет, уверяват премиерите на България и Гърция

Отношенията между съседите са по-сложни от отношенията между две отделни държави, посочи българският посланик в Турция. Това прави добрите международни отношения на Балканите необходимост. Според Нейнски е важно, че отношенията между България и Турция стават без посредник.

За пример тя даде конференция за трансграничното сътрудничество в Одрин в края на този месец, която ще бъде част от посещението на европейски делегации в различни части на Турция.
На нея ще се постави въпросът за прилагането на споразумението между ЕС и Турция за бежанците и добрите практики между България и Турция в защита на границите. Ще има представители от българска и турска страна, на ЕС и на "Фронтекс".

Откриването на "Желязната църква" е послание за толерантност, заяви Йълдъръм

Откриването на "Желязната църква" е послание за толерантност, заяви Йълдъръм

Истанбул показва, че Турция се старае да има мир между религиите

Други примери за добри междусъседски отношения между България и Турция са общите проекти от енергетиката и от обществена важност. За пример тя даде възстановяването на т.нар. "Желязна църква" в Истанбул. Обновеният български храм е добър символ на диалога, допълни посланикът ни в Турция.

В момента фокусът в Турция са президентските избори, заяви Нейнски. В Сирия се отразяват интересите не само на глобалните суперсили, но и на регионалните играчи като Турция, заяви Нейнски и прогнозира, че ситуацията в Сирия ще повлияе на изборите.

Българските граждани в Турция могат да контактуват по всяко време с посолството ни чрез фейсбук страницата му, посочи Нейнски. Основните въпроси, които българските изселници там поставят, са консулски, допълни тя. По думите ѝ българските изселници в Турция са "част от общата мозайка на българо-турските отношения".