Като гражданин бих подкрепила инициатива, не за да кажа на близките и роднините жертви на този режим, че ще получат морално удовлетворение, а най-вече, за да покажем на българското общество, че не сме забравили и не трябва да има ненаказани престъпления.

Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева, която участва в петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител Методи Андреев от ГЕРБ дали страната ни е присъствала на международна конференция в естонската столица Талин на 23 август 2015 г.

Министър Захариева уточни, че поради служебен ангажимент на министъра, България не е имала свой представител там. Методи Андреев посочи, че именно тогава е било предложено създаването на специализиран съд със статут на междудържавен орган за осъждане на престъпленията на комунизма

Престъпленията на комунизма е необходимо да бъдат осъдени заради паметта на милионите невинни жертви и заради новото поколение европейци, които трябва да знаят, че комунизма е престъпна и антидемократична идеология”, заяви Методи Андреев.

Той посочи, че по време на тази конференция представителите на правосъдните министерства на Литва, Полша, Латвия, Естония, Чехия, Словакия, Унгария и Грузия са излезли със съвместно изявление за необходимостта от разследване престъпленията на комунизма.

Министър Захариева заяви, че в Министерство на правосъдието няма изработено становище дали подкрепя решението на правосъдните министерства на съседните страни.

Министърът заяви, че ще се ангажира с дискусия на институционално ниво за взимане на решение по този въпрос и евентуална подкрепа за създаването на международен съд за престъпленията на комунистическия режим.