От Гражданския съвет на РБ и ДСБ искат да остане наблюдението върху България, се казва в тяхно писмо, изпратено до медиите.

"Ние от Гражданския съвет на РБ и ДСБ се противопоставяме категорично на опита на ГЕРБ, БСП и ДПС да окажат политически натиск върху Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България", се казва в тяхно съобщение.

Очаква ни евронаблюдение и върху икономиката

Очаква ни евронаблюдение и върху икономиката

Заради сериозен макроикономически дисбаланс

Те мотивират искането си страната ни да остане под наблюдение, защото ежегодните доклади от 2007 година на Еврокомисията не показват напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Това е причината Европейската комисия, на този етап, да не отменя Механизма. Той бе наложен единствено на България и Румъния, за да ги стимулира към сериозни усилия за освобождаване съдебната система от зависимости, за ефективна борбата с корупцията, за гарантиране върховенството на закона", припомнят от Гражданския съвет.

Реформаторите припомнят констатациите от последния доклад, а именно - девет години по-късно партии и държавни институции в България продължават да са зависими от сенчести кръгове, над прокуратурата и съда тегнат съмнения за политически поръчки, корупцията е повсеместна, медийната свобода е потъпкана.

Според тях, инициативата на ГЕРБ, БСП и ДПС за отмяна на мониторинга е вредна. "Тя обслужва единствено радетелите на статуквото, които искат сегашният модел на корупция и безнаказаност да продължи без санкцията на европейските ни партньори", твърдят от Гражданския съвет.