Големият проблем е да оценим регреса в дадени области и да видим как да мобилизираме потенциала си. Хората няма да чакат. Вече 15-20 г. сме в преход - няма такава страна с такъв дълъг преход. Може би сме единственият екземпляр от Югоизточна Европа.

Това заяви Владимир Кисьов по време на международната научна конференция "30 години реформи на публичното управление в Централна и Източна Европа: следващият хоризонт". Кисьов бивш главен преговарящ с ЕС, който замени Александър Божков в тази роля.

Иван Нейков иска разделяне на трудовото законодателство

Иван Нейков иска разделяне на трудовото законодателство

Когато не направиш нещо навреме, то после ти излиза през носа, категоричен той

Да ползваме потенциала на хора, които могат да мислят и да са в полза на обществото, призова Кисьов. Според него е важно как да бъдат въвлечени младите хора да участват в защитата на постигнатото и по наши дни.

Всяко устойчиво нещо може да бъде разклатено. Свидетели сме как тази устойчивост за НАТО и ЕС се клати всеки ден, каза Кисьов.

Свободата и демокрацията искат ежедневна борба. Благодаря на тези 700-800 души, които никой не ги е виждал, но това бяха хората, които с ентусиазъм работиха да постигнат нещо, каза той по адрес на експертите, които подготвиха България за членство в НАТО и в ЕС.

Екатерина Михайлова: С малки цели трудно се постигат големи резултати

Екатерина Михайлова: С малки цели трудно се постигат големи резултати

Най-големият дефицит е дефицита на справедливост, смята юристът

Нямаше нужда да бъдат много убеждавани, по това време научните институти освободиха доста кадри, които участваха в управлението на страната. Те бяха квалифицирани хора, работейки с ентусиазъм. Имахме премиер (Иван Костов - б.р.), който разбираше за какво става дума.

Там не можеше да се явиш неподготвен на заседание или по европейски въпроси или в МС и да не знаеш какво докладваш и то да се приеме. Единствено можеше да бъдеш отстранен от заседаниеу че си неподготвен - друго спасение нямаше, припомни Кисьов времето от началото на прехода.

Когато говорим за постигнатото (от България - б.р.) - благодарение на доц. Стефанова в Комитета на регионите за пръв път български делегат представи становище. Доброто управление на местно и регионално ниво - какво трябва да се прави в ЕС, в България бе представено от страната (България), за която има най-много забележки за местно и регионално ниво. Това становище стана помагало за ЕП и за ЕК. Години наред те вадеха от там предложения и приемаха директиви. Не съм убеден, че тези директиви ние ги прилагаме сега, когато се връщат към нас от Европа, а те са предложени от нас, призна Кисьов.

Трябва да имаме самочувствие. В момента най-големият въпрос е дали прогресът от тук нататък преобладава пред регреса. Имам усещане, че има регрес в прилагането на правилата, заяви бившият зам.-външен и зам.-промишлен министър.

Той даде конкретен пример за регрес в администрацията - след като парадирахме, че стимулираме и че това е приоритет да отпаднат маса документи - удостоверение за наследници ще ви поискат навсякъде. Дори на гробищата, които са общинското предприятие и ползват ЕСГРАОН искат това удостоверение.

След като казахме облекчения на семейния бизнес, измислиха, че се плаща и 50 см тротоарно право за продавач, който застава до щендарите. С това ли улесняваме малкия и среден бизнес, попита реторично Владимир Кисьов.