Трябва да има голяма цел. С малки цели трудно се постигат големи резултати. Това заяви Екатерина Михайлова по време на Международна научна конференция "30 години реформи на публичното управление в Централна и Източна Европа: следващият хоризонт".

По думите й голямата промяна настъпи в България през 1999 г. Това е годината, в която получихме покана за членство в ЕС и през тази покана се завъртя целия процес в България - в това управление, следващо и в по-следващо - за пълноправно членство в ЕС, членство в НАТО. 1999 г. е ключов момент след всички събития преди това и загубената посока и надежда.

За сравнително кратък период - около 2,6 г. се постигна почти непостижима цел, която през 1997 г. звучеше направо утопично - поканата за членство. Това означава свършени реформи. Това стана, защото имаше голяма цел, изтъкна Михайлова.

Имаше мотивиран екип, който не можеше да бъде затворен само в рамките на политическите позиции, каза зам.-председателят на ПГ на СДС от 36-то Народно събрание.

Имаше мотивирана и добре работеща администрация, която да се справи с нови задачи на нова ситуация, в която беше страната.

Стотици събра премиерата на книгата на Иван Костов

Стотици събра премиерата на книгата на Иван Костов

Експремиерът отговаря на всички слухове и клевети

Имам спомен, че този период от време отмятах какво сме успели да приемем. Премиерът всеки ден по два пъти се обаждаше да пита: "Приехте ли и този закон". Тези неща са се случвали с огромните усилия на много хора.

Основната поука - висока цел, мотивирани, работещи хора. Работещи, а не политиканстващи. Даващи голяма част от живота, знанията си - не беше най-важното дали някой ще им благодари или ще им напише името. Правеха го с ясното съзнание, че се постига нещо добро.

Иван Костов: Демокрацията днес е в упадък

Иван Костов: Демокрацията днес е в упадък

Живея в къща, която съм построил със собствените си ръце

Съдебната власт е сферата, която трябва да бъде приоритетно реформирана. Няма нужда да се обосновавам, каза Михайлова. Най-големият дефицит е дефицита на справедливост и добре функционираща съдебна власт.

Запитана за реформи, които са довели до устойчиво развитие на страната ни, Михайлова посочи - членството в ЕС и в НАТО е резултат, който се е случил и продължава да се случва.

Иван Нейков иска разделяне на трудовото законодателство

Иван Нейков иска разделяне на трудовото законодателство

Когато не направиш нещо навреме, то после ти излиза през носа, категоричен той