Трудовото законодателството трябва да бъде разделено - за малки и за големи предприятия. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков на Международната научна конференция "30 години реформи на публичното управление в Централна и Източна Европа: следващият хоризонт".

По официални данни на НАП около 330 000 фирми се отчитат като работещи. По данни на малки и средни предприятия 93% от тях са микропредприятия - с по-малко от 9 работника. Има една много интересна интернационална характеристика на тези микропредприятия - 1/3 от тези 9 души спи с другата 1/3-та. Третата 1/3-та е резултат от спането на първите 2/3-ти. Тези фирми в огромния си брой са фамилни фирми, които са устойчиви.

Проблемът е, че ние всички знаем, че се лъжем, че тези 93% от 330 000 хил. фирми - тези стотици хиляди микропредприятия могат да спазват нашето трудово законодателство - 2 кодекса на труда, 8 отделни закона и неизвестен брой подзаконови актове. Никой не знае колко са подзаконовите актове, злите езици твърдят, че са минали 400, каза шеговито Нейков. 

Екатерина Михайлова: С малки цели трудно се постигат големи резултати

Екатерина Михайлова: С малки цели трудно се постигат големи резултати

Най-големият дефицит е дефицита на справедливост, смята юристът

Никой няма представа как изглеждат - дори физически, толкова много норми. Лъжем се, че тези хора от микропредприятията, могат да спазват това законодателство. Тези хора през живота си не са виждали Кодекса на труда. Те си казват: "Ние знаем, че сме тотални нарушители. Ние знаем, че като дойде Инспекцията по труда няма какво да ми обяснява какво съм нарушил - да пише, каквото ще пише и да си ходи, че да си правя баниците или да си ремонтирам котлоните или нещо друго. Аз знам, че не знам какво трябва да спазвам", заяви Нейков.

Когато не направиш нещо навреме, то после ти излиза през носа, обясни бившият социален министър. От трансформациите в социалната сфера Не виждам едно нещо, което да сме го направили тогава, когато е трябвало. Вечният опит да минем между капките, ако може да ни се размине горчивата чаша, винаги ни изиграваше лоша шега. Това непрекъснато отлагане и закъсняване е основната ни поука.

Той даде пример със старта на пенсионната реформа през 2000 г. Анализите сочеха, че сме закъснели между 15 и 20 години. Част от стъпките, които се правят при такова закъснение, са на ръба на търпимостта на обществото. Много разумни неща не могат да бъдат прокарани, не може да бъде убедено обществото - ние искаме да бъде преглътнато нещо, което е трябвало да започне да се прави преди 15-20 години, обясни част от проблема той.

Имам и аргументи, че нищо ново не сме научили и нищо старо не сме забравили - този подход продължава и в момента. Всички експерти сочат, че имаме закъснение с 10-ина години в социалната сфера, мотивира се той.

Депутатите приеха промени при изчисляване на пенсиите

Депутатите приеха промени при изчисляване на пенсиите

Изборът по коя методика да се изчислява пенсията ще се прилага до 2023 г.

В последните 20 г. имаше две устойчиви неща, които имат отношения към социалната сфера - едното е валутния борд, другото - пенсионния модел.

Някой трябва да напише приказка за валутния борд. Благодарение на него оцеляхме от проблемите, с които се сблъскахме

За пенсионното осигуряване - няма човек в България, който да не иска да вземе Кодекса за социално осигуряване, да го запали насред площада и да пръсне пепелта из целия град, каза с ирония Нейков.

Никой не посмя за тези 20 г. да смени модела на пенсионно осигуряване, но с промените го ерозират. Само за 2018 г. имаме 13 отделни изменения на пенсионното ни законодателство. През цялото време ерозирахме модела, след което искаме от него неща, които той не може да достигне, защото той е математика. От 2000 г. се опитваме да кажем, че 2 и 2 не е четири.

Много ми се иска да сменим една парадигма - колкото повече пари съм похарчил за социална политика, значи съм водил по-добра социална политика. Въобще не е така, за съжаление.

Имаме да решаваме изключително тежки задачи, които отново чакаме някой да ни каже отвън. Застаряване на населението е определено за катастрофа. Най-застаряващите общества - Япония, Германия, Швеция и Италия. Ние им дишаме във врата.

Изправени сме пред нещо уникално според футуристите - нова световна надпревара - кой как ще успее да използва капацитета на третата генерация. Увеличаването на средната възраст е световен проблем. Надпреварата е коя нация ще успее да използва капацитета на пенсионерите и да ги превърне в продуктивна част от обществото. Имаме равен шанс, въпросът е дали няма да го пропилеем.