Да бъде обобщена практиката на съда в Страсбург по отношение на България и да бъде извлечена законодателна инициатива.
Това виждане  изложи депутатът от левицата Михаил Миков пред представители на Института за модерна политика.

Миков подчерта, че въпросът за "вечния обвиняем", за правото на справедлив процес в разумен срок, са изключително важни. Той е категоричен, че промените в НПК ще бъдат отнесени в Конституционния съд.

Според него в страната има разместване на фундаменталните разбирания за ролята на отделните институции.

От Института за модерна политика предлагат законопроектите задължително да бъдат оценявани за съответствие с европейските постановки за спазването на човешките права.

Ако това беше направено със Закона за електронните съобщения, нямаше да последва президентско вето и поправяне на поправките в закона, убедени са представителите на института.

Те предлагат и да се въведе и блиц-парламентарен контрол.
Борислав Цекове категоричен, че е необходимо да се засили парламентарния контрол. Според него блиц-формата би могла да се осъществява в сряда след пленарното заседание, когато депутатите да могат да питат министрите по актуални въпроси.
Управляващите, и бившите не използват достатъчно потенциала н парламентарния контрол.

На среща представителите на института и евродепутати и депутати от левицата обсъдиха възможностите за подобряване на законотворческата дейност.
Румен Петков подчерта, че никой не е против борбата, корупция и престъпността и изрази тревога, че методите, които се използват водят, до унизяване на човешкото достойнство и насаждане на страх.

Според него обвиненията срещу министър Нанев няма да издържат, а случилото се с кмета на Сливен Йордан Лечков ще се случи и с други кметове. Петков изтъкна, че в последно време има два случая на самоубийство в следствения арест и това, според него, е било туширано.

Младен Червеняков съобщи, че по данни на областните служби е тревожен броят на уволненията. Има случая на обезлюдяване на цели структури. Като пример посочи Регионални служби по земеделие, лесничейства, структури на социалното министерство на местно ниво и др. По думите му насажда се обстановка на страх и напрежение, блокирана е дейността на цели звена, забавя се усвояването на еврофонодовете.

Наблюдава се увеличаваща се полицейщина, изтъкна още Червеняков. Той съобщи, че БСП ще запознае европейските институции и испанското председателство във връзка с нарушаване на човешките права у нас.