За проекта „Белене” трябва да сложим точка и да кажем, че използването на електроенергия пада и не ни трябва този проект. Това заяви в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия бившият министър на финансите в първия кабинет „Борисов” Симеон Дянков. Той обясни, че проектът е вреден, защото в него са изсипани много пари в корупционни схеми.

Дянков е категоричен, че проектът „Бургас – Александруполис” също не ни трябва. Той смята, че единствената добра идея е създаването на газов хъб и строежът на „Южен поток”. По думите на Дянков темата „Южен поток” може да е полезна, но затова е нужна и Русия, и ЕС. Страната ни може да спечели от този проект, прогнозира бившият финансист номер 1.

Той е убеден, че ни трябват и Западът, и Изтокът, защото ние сме по средата. Голяма част от потока туристи идвали от Изтока, но относно енергийните проекти трябвало да правим разлика, коментира Симеон Дянков.

Относно предстоящите президентски избори, Дянков не смята, че е вероятно Кристалина Георгиева да е кандидатът на ГЕРБ. Той не познавал новата фигура кандидат за президент на партията на Бойко Борисов. Георгиева имала много отговорна работа в Брюксел и Дянков смята, че мястото й е там. По думите му външната обстановка толкова рязко се е променила напоследък, че и прогнозите кой ще е добър президент също са се променили.

Симеон Дянков смята, че опозиция няма нито в икономическата политика, нито в президентската кампания. Самият той досега не бил чул нито в ляво, нито в дясно да се изказват смислени идеи как с нов президент ще се промени икономическата политика. По мнението му това показвало реална липса на идеологии и в лявото, и в дясното. На фона на тази ситуация правителството изглежда много добре, оцени Дянков.

Той посочи, че безработицата е основният проблем пред страната ни. Имаме транспорт, но къде са хората, които ще работят в тази сфера, попита Симеон Дянков.

Той коментира, че стрес тестовете като цяло показват, че банките ни са добре. Само две банки с българска собственост имали много препоръки, които трябва да изпълняват. Изводът, който Дянков откроява, е че трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз.

Симеон Дянков е категоричен, че ако е имало Европейски банков надзор, КТБ е нямало да фалира, тъй като този надзор осигурява стабилност.

Бившият първи финансист подчерта, че България не може да фалира заради бежанците, тъй като тук постъпват много средства от Европейския съюз. Изниквал обаче въпросът за социалното неравенство. По думите му е много трудно на хора с минимална работна заплата, защото бежанците получават пари по европейски стандарт.

На въпрос ще се увеличат ли цените, ако България влезе в Еврозоната, Дянков отговори, че това няма да се случи. Той обясни, че левът е вързан с курса на еврото. „Две са промените, които ще настъпят от влизането ни в ЕС – Европейския банков съюз, но това може да стане и без влизане в Еврозоната и това трябва да направим”, обясни Дянков.

Той посочи, че страната ни държи огромен резерв от 24 млн. лв., който ако влезем в Еврозоната няма да ни е необходим. Тези пари можели да се използват за социална политика.