Истината е за тракийски погром и за етническо прочистване на тракийките земи, а не за мирно съвместно съществуване.

Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на официалното честване на Деня на Тракия и отбелязването на 103 години от Одринската епопея при столичния паметник „Одринска епопея”.

Според Попова на днешния ден трябва да стиснем ръцете си в юмрук и да кажем, че обичаме родината и няма да отстъпим от справедливи и родолюбиви каузи.
„Истината я знаем, нашето го помним, чуждо не искаме и никому не желаем отмъщение”, категорична бе тя.

„Кой от нас днес, който познава историческата истина и търси историческата справедливост, може да забрави Булгаркьой, Малко Търново, Арда”, запита Попова и продължи: „Можем ли да не си спомним писъците на жените и децата, прогонени и изклани от българските землища и докога ще погребваме националните си идеали."

Според вицепрезидента на България на днешния ден трябва да си спомним за славната Българска армия, която е действала така, че и до днес в учебниците по военно и тактическо изкуство да се говори за войнската чест, доблест и героизъм на тези, които превзеха непревземаемата Одринска крепост.

Попова бе категорична, че иска на всички управленски позиции да имаме хора, изградени като светли родолюбци и патриоти, които да познават историята и до историческата истина да търсят и историческата справедливост.

„Нямаме мира и не сме сигурни, че управниците ни, застанали на високи места, са достойни и способни с топла дума да приласкаят българския народ, който не живее добре в днешния ден”, подчерта тя.

Тя също изтъкна, че иска българските управници да познават историята, региона и да знаят, че напредъкът на българската земя е свързан с напредъка на нашите съседи, но само когато познаем историческата истина и към нея насложим историческата справедливост.

Според Попова се правят опити националната ни идентичност да бъде размивана, а това ще раздели обществото и ще го фрагментира. Тя е категорична, че всяка фрагментация намира своя политически говорител. По думите ѝ, разделянето ни разпилява националния капитал.

В своето слово вицепрезидентът изтъкна и това, че не сме могли да изградим достолепна политическа и дипломатическа елитна класа, които да знаят как се води независима самостоятелна външна политика.

Тя подчерта, че идеалът ни днес е социалната сплотеност, а общочовешките ценности за мир и свобода трябвало да намерят почва у нас по нашия специфичен национален начин в добросъседство.

В контекста на актуалната обстановка Попова подчерта, че армията ни се нуждае от подкрепа, за да бъде силна, а не за да очакваме помощ оттук или оттам. По думите ѝ, армията и българските служби, които охраняват границите ни, са способни да ни защитят.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов благодари на вицепрезидента за това, че дава пример как политиците трябва да се отнасят към историята ни.

Венци в знак на признателност към загиналите бяха поднесени от председателя на Народното събрание, от министър-председателя, вицепрезидента, министъра на отбраната, кмета на столицата, парламентарната група на БСП и др.