Предстои ни година без редовни избори. Имаме шанс на равносметка на постигнатото и на планиране на това, което трябва да се случи. Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред БНТ по повод очакванията за политическата 2020 година.

По негови думи са се натрупали много доказателства за това, че проблемите са в сферата на дългосрочното управление и има нужда от стратегическо усилие и дългосрочно планиране.

През тази година не трябва да се работи на парче, категоричен е той.

От своя страна социологът Кънчо Стойчев посочи, че започващата година изглежда доста безветрена и спокойна, но когато изглеждало прекалено спокойно, нещо се случвало под повърхността.

По негови думи основните разделителни линии ще са, от една страна, ще може ли БСП да покаже нещо, което да представлява алтернатива като план и като лица, а от друга страна, изпитанието за ГЕРБ ще е дали ще съумее да децентрализира своите системи.

Водната криза в Перник - правителствена грешка

Водната криза в Перник - правителствена грешка

Поговорката "вода гази - жаден ходи" е правителствена политика според Зарков

Относно вота на недоверие заради безводието в Перник и мръсния въздух Гълъбов заяви, че е важно правителството да получи пълна подкрепа, за да преодолее кризата. Той отчете, че засега има добро взаимодействие между централната и местната власт. Гълъбов обясни, че по оценки в края на 2019 г. България е имала нужда от 40 млрд. лева инвестиции, ако иска да достигне стандартите на достъп до питейна вода. Това означавало, че е нужен ангажимент, че през следващите 10 години, независимо от това кой е на власт, ще се води политика, насочена към подобряване.

По негови думи вотът на недоверие е по-скоро политически пиар, тъй като не дава отговор на нито един от належащите въпроси. Според него именно това е причината БСП да не може да се представи като алтернатива на управление. Гълъбов е категоричен, че вотът на недоверие няма да реши стратегическия проблем на страната с водата - загубите на 60,5% от питейната вода.

България е страна със сравнително добри водни ресурси, но това е разликата между бедност и мизерия. Бедност е, когато нямаш, мизерия е, когато пилееш, обобщи той. Според него ако БСП застане на позиция, че цената на водата не трябва да се увеличава, защото хората не могат да я понесат, това означава, че червените отново не са в състояние да изградят състояние за алтернатива.

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник
Обновена

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник

Нинова обвини ГЕРБ в политика на геноцид

Стойчев обаче не се съгласи с твърдението, че вотът на недоверие е политически пиар. На всяка опозиция това й е работата - да дебне властта да се издъни някъде и да вдига шум, заяви той. Според него няма външен потенциал за сваляне на правителството, това можело да стане само ако то се "самосвали" чрез груби грешки. Най-голямата опасност за правителството е самото правителство, обобщи Стойчев.

Запитан ще има ли преразглеждане на коалиционното споразумение, Гълъбов обясни, че е важно доколко "Атака" ще препотвърди ангажимента си спрямо ВМРО и НФСБ. Той отчете много по-добро взаимодействие между НФСБ и ВМРО, което според него означавало че те могат да продължат да работят и без "Атака".

"Започнах годината с усмивка, тъй като чух най-големия абсурд - че БСП ще се утвърди като алтернатива, като подкрепя активно действията на ГЕРБ. Това освен като новогодишна шега не мога да го третирам", коментира пък Стойчев анализа на Гълъбов. Според него работата на БСП е да е опонент.

Гълъбов посочи, че настоящата година е важна, защото е финална година на периода на оперативните програми. "Има много сериозни управленски въпроси, които изискват стратегическо планиране. Изискват отговорност като управление, а не крамоли като политическо надиграване. Ако опозицията остане само в роля на алармист, това няма да й позволи да изгради управленска алтернатива", заяви той.