Мога да предам категорично: Не! Ние не смятаме, че има грешка по отношение на финансовия министър. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов по време на заседанието на правната комисия. Той обясни, че на миналото заседание на Министерски съвет премиерът му е възложил какво да каже на БСП по темата.

Ако държите, пак казвам, държите много да се обвинява някой, изчакайте, обърна се към представителят на опозицията Крум Зарков.

"Считам че не е работа на финансовия министър да извади химикала и да смята", коментира още Данаил Кирилов.

По-късно правният министър допълни пред журналисти, че според него няма грешка в законодателството. Въпросът е в методиката, по която се правят изчисленията.

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии
Обновена

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии

Разпореждането е на ВАП към министър Горанов и обхваща периода 2016 - 2018 г.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че след проверка на Върховна административна Прокуратура на изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв., е разпоредено на министъра на финансите Владислав Горанов в срок от 30 дни да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. Според разпореждането на прокуратурата Горанов трябва да започне действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г. Трябва и да се организира стриктно спазване на чл.25- 28 от ЗПП, така че те да получават реално определения им по закон размер на партийната субсидия.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

От БСП вече обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души