Съмнявам се в известна степен по искреността на мотивите по това вето. В тази ситуация президентът Румен Радев би могъл и да се въздържи.

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов след заседанието на правната комисия в парламента, където по-рано днес единодушно бе прието наложеното частично вето на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. 

Всички партии подкрепят ветото на президента

Всички партии подкрепят ветото на президента

Социалистите щели да внесат нови текстове за спекулата

По парламентарната процедура благодаря на колегите, че предприеха действие бързо да се насрочи заседание на правна комисия и на народното събрание. Времето, загубено в тази законодателна процедура, е сведено до минимум, каза Кирилов.

Относно спорните текстове за пределните цени, с които се цели да се ограничи спекулата, Кирилов заяви: "Аз и в петък поканих в зала колегите от БСП да предложат по-прецизни текстове още на второто тяхно предложение, което касаеше спекулата във връзка с изменението на чл. 325 от НК, но не се стигна до консенсус между депутатите юристи. Тази задача от икономически аспект и прогноза не е лека"".

"Никой не е забранявал намаляването на цените, нито някой е искал да замрази цените на тока и на газа, нито да намали цените, които подлежат на сезонно поевтиняване", категоричен бе правосъдният министър.

Това е извънреден закон, очевидно няма достатъчно време за дебат, заяви министърът. От правителството двамата министри - финансовият Владислав Горанов и икономическият Емил Караниколов, са участвали в дебат с Тристранния съвет. Биха могли да бъдат много по-конструктивни за тази работа, допълни Данаил Кирилов.