Не ми е самоцел да бъда външен министър, но съм готов. Това заяви в кулоарите на Партийния дом и пред журналисти Даниел Митов.

От думите му стана ясно, че не се меси в решенията на служебния премиер Димитър Главчев. Той сам взел решението да го покани за външен министър. Първият разговор за поста е проведен между Главчев и Митов и едва след това е уведомен Бойко Борисов. Митов счита, че е напълно нормално да е уведомил лидера си и е получил неговата подкрепа да заема поста в служебния кабинет.

Даниел Митов не отговори на въпроса не счита ли за притеснително партийна фигура да влиза в служебен кабинет, като предпочете да говори за разочарованието си от ПП-ДБ. Според него логиката на техните изказвания следва изказванията на президента Радев. Назначаването на Митов на поста външен министър е тест за това каква външнополитическа ориентация ще следваме.

Ако се забави назначаването на външен министър ще се застраши провеждането на изборите в чужбина, притеснен е още Даниел Митов.

Припомняме, че на 15 април, няма и седмица след встъпването си в длъжност, министър-председателят Димитър Главчев започна промени в персоналния състав на служебния кабинет и предложи смяна на поста министър на външните работи, който да бъде поет от Даниел Митов.

Вчера президентът Румен Радев заяви позиция против новото назначение, като покани Димитър Главчев на среща в петък, на която да обсъдят предложенията за смяна на министри.

По-рано днес Димитър Главчев коментира за втори път, че е готов на диалог, но отсече, че отговорността за министрите е изцяло негова.

Пеевски иска Радев бързо да назначи Даниел Митов в МВнР

Пеевски иска Радев бързо да назначи Даниел Митов в МВнР

България не може да стои без външен министър