България не може да стои без външен министър и президентът Румен Радев веднага трябва да подпише указа за неговото назначаване. Щом е преценил премиерът, Даниел Митов трябва да бъде служебен външен министър. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Пеевски отказа да коментира смяната на двама служебни министри в кабинета "Главчев", тъй като "така е преценил служебният министър-председател".

"Изключително право на премиера е да извършва смени на министри и на заместник-министри. Единственото, което призовавам, е - не може България да седи без външен министри и без заместник-външни министри. Това трябва да го свърши премиерът веднага, а президентът трябва да изпълни веднага Конституцията, а не да я нарушава", подчерта Делян Пеевски.

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това е правителство на Борисов, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Той добави, че е рано да се каже дали може да има други смени на служебни министри. Отказа и да дава оценка и на служебното правителство, тъй като то е едва на една седмица и тепърва ще се гледа какво ще свърши. Съгласно новата Конституция парламентът може да оказва пълен контрол на служебното правителство, увери председателят на ДПС.

Делян Пеевски не съжалява за промените в Конституцията и това, което е направено като промени в Основния закон. "Всичко, което сме гласували, сме направили заедно и колегите да не се отричат от тези 9 месеца. Мисля, че направихме хубави неща и не трябва да се срамуват от това в условия на кампанията, защото утре да не вземат да седят по някои скутове", отправи специфична заплаха към ПП-ДБ Делян Пеевски.