Винаги може да се стигне до криза, но според депутата от ГЕРБ Тома Биков на този етап не може да се говори за конституционна криза. Тома Биков в студиото на Нова телевизия всъщност обясни, че ГЕРБ не подкрепят промените в Конституцията, за които гласуваха в рамките на квалифицираното мнозинство само преди четири месеца. Така, ако все пак се влезе в криза с назначаването на служебно правителство по новите правила, виновниците за това биха били от ПП/ДБ, които именно настоявали и прокарали промените в Конституцията.

Нашата позиция при приемането на Конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство - да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народното събрание и по този начин да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет, за да не бъде той безконтролен. "Само това е било предложението на ГЕРБ, колегите от ПП-ДБ настояваха да се приеме варианта, който е в момента." А ГЕРБ, "като хора, които участват в едно общо конституционно мнозинство", са подкрепили предложението на ПП-ДБ.

Биков заяви и че както тогава, така и сега имат своите съмнения за безпроблемността на текстовете.

Не е ясно каква ще е позицията на Конституционния съд, който прие за разглеждане по същество жалбите срещу промените, включително и на президента Румен Радев.

ГЕРБ са се опасявали от хипотезата това да не бъде обявено като противоконституционно, ако се изтълкува като отнемане на правомощията на президентската институция.

Защо обаче са подкрепили все пак промените в Конституцията, Тома Биков обясни и че ако не са го направили или са влезли по-остро в темата, вероятно е щяло да бъдат обвинени, че колаборират с президента Радев и "за да си спестим тези обяснения, дадохме път на младите, за да си приемат каквото са решили".

Радев: Истинската цел на промените в Конституцията бе овладяването на държавата

Радев: Истинската цел на промените в Конституцията бе овладяването на държавата

От тук нататък всяко мнозинство, всяка безпринципна сглобка може да прекроява закона съобразно интересите си

И в студиото на бТВ Деница Сачева защити подобна теза - че ГЕРБ само гласували за Конституцията и отрече категорично идеята за списък от лица, измежду които да се избира служебен премиер, да е на ГЕРБ и ДПС. Дори и на втори въпрос чие е предложението за "домовата книга", Сачева заяви, че за тази промяна са гласували всички, включително ПП-ДБ.

"За себе си мога да отговоря, че приех голяма част от промените в Конституцията с ясното съзнание, че сме взели политическо решение да ги подкрепим, но не и защото имах абсолютното вътрешно убеждение, че всички промени ще бъдат полезни и работещи. Непрекъснато променяме закони под натиск, че те трябва да бъдат променени заради конкретен човек, който не ни харесва", е признанието четири месеца по-късно след като е дала своя глас "за" промените.

Промените в Конституцията - дяволът в детайлите дебне за проиграна надежда

Промените в Конституцията - дяволът в детайлите дебне за проиграна надежда

Необходимо е да се коригират дефицитите в административната уредба на Закона за съдебната власт