Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но отсече, че отговорността за министрите е изцяло негова.

"Ако някой има други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, ще понесе отговорност", обясни Главчев пред журналисти преди началото на заседанието на европейските лидери в Брюксел.

В този смисъл Главчев посочи, че президентът Радев е този, който трябва да издаде указ за смяната на предложените от него министри.

"Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова", предупреди Главчев и видимо се ядоса на въпросите за следващите му стъпки и прекъсна брифинга си. Така не стана ясно дали утре ще има среща Главчев - Радев, както и има ли резерва за поста в МВнР.

Също така Димитър Главчев не остави възможност на журналистите да му зададат въпроси и за основното, заради което той е в Брюксел, и решенията на ниво Европейски съвет, които са взети. 

Димитър Главчев: На ход е президентът Радев

Димитър Главчев: На ход е президентът Радев

Служебният премиер го призовава да си изпълни задълженията по Конституция

Вчера държавният глава Румен Радев заяви, че е изненадан от искането за смяна на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, но се обяви против предлаганата смяна във Външно министерство с Даниел Митов, който е чисто партийна кандидатура като зам.-председател на ГЕРБ и не е подходящ за служебно правителство.

Припомняме, че предложението на Димитър Главчев за смяна на Стефан Димитров с Даниел Митов във Външно дойде късно вечерта в понеделник и то само няколко часа след като тази идея бе подхвърлена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на партийно събрание в столичния квартал "Подуяне". Самият Борисов отрича да се бърка в работата на бившия депутат от ГЕРБ и настоящ служебен премиер Главчев, а и да носи отговорност, по-точно призова и другите лидери от вече бившето мнозинство да не бягат от отговорност. 

На следващия ден пък Главчев обяви, че иска смяна на върха и в Министерство на земеделието, като Кирил Вътев е един от министрите от кабинета Денков/Габриел, който прие да остане на поста и в служебното правителство.  

Радев против Даниел Митов за Външно и не разбира уволнението на Вътев

Радев против Даниел Митов за Външно и не разбира уволнението на Вътев

Кани в петък Димитър Главчев да си поговорят