Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов отрече да има нещо общо с рокадите на служебните министри в кабинета на Димитър Главчев. Той посочи, че половината министри в служебния кабинет са на ПП-ДБ.

Припомняме, че само три часа след критиките на Борисов към външния служебен министър и макар и да не стана ясно точно за какво са те, Димитър Главчев предложи смяна - на мястото на Стефан Димитров като министър да влезе зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Ден по-късно, вчера, Главчев поиска и смяната на министър Кирил Вътев в МЗХ, който е един от четирите министри, които приеха да останат в служебния кабинет. Освен Вътев министри са и Галин Цоков в МОН и Георги Гвоздейков в МТ, остана в МВР и Калин Стоянов, но от ПП-ДБ винаги се твърдели, че той не е тяхно предложение.

"Понеже виждам, че много хора се опитват да се упражняват върху нещо, което не разбират, а е хубаво да разбират, затова напомням...", коментира Борисов пред журналистите в Партийния дом и посочи като доказателство партийното събрание в Подуяне, където членовете на ГЕРБ били бесни от назначенията на служебното правителство. Борисов намеси по някакъв начин и майката на кмета на "Подуяне", който е от ПП, но която била министър в кабинета Главчев.

Пеевски иска Радев бързо да назначи Даниел Митов в МВнР

Пеевски иска Радев бързо да назначи Даниел Митов в МВнР

България не може да стои без външен министър

Борисов определи като съвпадение своите критики и предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за смяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. Борисов поискал смяната на външния министър, тъй като ГЕРБ винаги са носили политическата отговорност за външната политика. Той иска доктрината, идеологията, това, за което ГЕРБ са се борили през последните 9-10 месеца, да бъде продължено в областта на външната политика.

ГЕРБ носи отговорност за отбраната, тъй като служебният министър на отбраната Атанас Запрянов е експерт във формацията на Бойко Борисов.

"За нищо останало не искам да нося отговорност", отсече Борисов.

Борисов призна обаче, че Даниел Митов е ярка политическа фигура и ако в крайна сметка стане служебен външен министър ГЕРБ ще носи отговорност за МВнР.

Той обясни, че философията на новата Конституция, приета през декември месец, била такава, че трите партии в блока от 167 депутати - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентството в парламента.

Александър Йоловски става зам.-министър в МЕУ

Александър Йоловски става зам.-министър в МЕУ

Димитър Главчев смени 11 министри в 8 министерства

Нека бъдат любезни - и колегата Петков, и Христо Иванов, и Делян Пеевски да не се махат толкова лесно и да не казват, че нямат отговорност от това, което сътворихме, призова Борисов.

Борисов извади поредна порция спомени от кухнята на преговорите за правителството Денков Габриел. "Аз бях там, когато Делян Пеевски предложи Христо Иванов за правосъден министър, а после Пеевски предложи Славов и той прие, но какви са аргументите Христо Иванов да не приеме - не знам. ДПС и тогава, и сега никога не са участвали, не са заявявали и са нямали министри.

Разговорите, за които става въпрос за правосъдния министър, когато се прави Конституцията и съдебната реформа, заедно започнаха да пишат Конституцията, за да имаме 160 гласа", коментира Борисов.

Той призова още веднъж Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да бъдат на висотата на отговорността на сътвореното, за да няма "лошо отроче". Според Борисов може да бъде и една добра Конституция, но трябва да има отговорен парламент.

Борисов не иска от Корнелия Нинова, Тошко Йорданов и Костадин Костадинов да подкрепят служебния кабинет.

Конституционните промени сработиха

Конституционните промени сработиха

Недоверието в изборния процес може да се окаже причина за невъзможност за формиране на редовен кабинет след 09 юни

Борисов даде и пример, че предложил за управител на БНБ да е Димитър Радев, но от ПП-ДБ предложили ярка политически фигури - Петър Чобанов и Андрей Гюров. Припомняме, че Петър Чобанов е бивш депутат, но не от ПП-ДБ, а от ДПС.

"Ако президентът Румен Радев беше избрал Гюров за служебен премиер, какво щеше да стане? Но в крайна сметка президентът избра Главчев", каза Бойко Борисов.

Той добави, че политическата отговорност за служебното правителство носи парламентът. "Затова се обръщам към колегите - и Христо Иванов, и Кирил Петков и Делян Пеевски, който сега му е много лесно да казва, че няма министри, не се занимава, ще бъде опозиция, но когато гласувахме Конституцията си говорихме как 10 години ще бъдем един блок - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС", отбеляза Бойко Борисов.

Той напомни за служебните кабинети на Румен Радев, които сключвали международни договори и участвали във всички мероприятия. Борисов настоя за стабилно правителство на фона на геополитическата обстановка - войната в Украйна, войната в Израел и Иран.

Борисов за трети път заяви, че няма да носи сам отговорност за служебния кабинет на Главчев. И даде пример, че негов съветник е Меглена Плугчиева, като си е избрал и Росен Карадимов за служебен министър, който бил съветник на Корнелия Нинова, както и един Петко Николов за служебен министър на икономиката и индустрията.

Йотова: Този служебен кабинет не издържа изпита

Йотова: Този служебен кабинет не издържа изпита

Вицепрезидентът не смята мотивите за смяната начело на МВнР за сериозни