Стабилно дясноцентристко мнозинство в следващия парламент би било невъзможно без участието на РБ, заяви Даниел Вълчев пред bTV.

"Нямам съмнение, че РБ ще бъде в следващия парламент. Нещо повече, без участието на Реформаторския блок като политическа сила, няма да може да се направи стабилно дясноцентристко мнозинство.

Той подчерта, че РБ е успешна платформа, която е ефективна вече няколко години.

"Много хора у нас искат дясно управление - да се управлява по правила, да има свобода на предприемачеството, да има здрав ред и инфраструктура, която да го подкрепя. Затова е необходим Реформаторският блок. Държавата не трябва да е осезаема, а да има малък периметър, но да е силна в прилагането на правилата." - каза още Вълчев.

Той напомни, че резолюцията от проведения вчера конгрес на РБ е консервативна, патриотична и с акцент върху спазването на правилата.

"Вчера голяма част от хората в залата на конгреса на РБ бяха от ДСБ. Конгресът отвори възможността за индивидуално и групово членство, допълни Вълчев на въпрос за оставането на ДСБ в РБ." - добави Даниел Вълчев.

Той посочи, че това, което не одобрява в новите проекти, е лекотата, с която обещават как всичко ще се оправи бързо и ще се решат основните проблеми на хората. По думите му, абществата минават дълъг път, преди да осъществят дълбоки промени.

"Въпросът не е да направиш една нова платформа и да обясняваш, че даваш 2 хиляди лева заплата, изкореняваш корупцията за 48 часа, затваряш границите и стреляш по мигрантите ли? Така не се върви напред." - коментира Вълчев.

На въпрос за "Да, България" на Христо Иванов той заяви, че заявката, че проектът им не е нито ляв, нито десен, има отношение не толкова към декларирането на идеологическа принадлежност, колкото към важни икономически въпроси - как ще се промени данъчното облагане - ще се настовяа ли за премахване на плоския данък от 10 %, както искат БСП, ще се увеличават ли осигуровките и други важни за държавата въпроси.