Провеждането на политики от страна на Министерството на икономиката в областта на инвестициите са насочени за повишаване на доходността на фирмите и икономиката чрез индустриализация, стоки и услуги, намаляване на дисбаланса в страната. Това заяви служебният икономически министър Даниела Везиева по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Тя обясни, че в рамките на мандата на служебния кабинет са положени максимални усилия за изчистване на бизнес климата и бизнес средата. През последните месеци доверието на чуждестранните инвеститори в нашата страна да инвестират своите средства е върнато, доволна е Везиева.

Нетният поток на преките инвестиции се е сринал от 510.3 млн. евро на 187.9 млн. евро

Нетният поток на преките инвестиции се е сринал от 510.3 млн. евро на 187.9 млн. евро

За първите четири месеца на 2021 г.

Тя посочи, че голям брой от чуждестранните компании, стъпили на пазара, разширяват производството си и търсят нови терени. Одобрени са още 5 нови проекта с положителни становища от Българската агенция за инвестициите.

Трябва да се отчете това, което свърши служебният кабинет, и това, че на него му се наложи да решава системни проблеми. Причините за ниския икономически растеж в последното тримесечие трябва да се търсят в субективните фактори. Има такава инфлация, каквато не е имало в последните 11 години, посочи Везиева.

Тя отчете, че има по-високо търсене, отколкото могат да произведат фабриките. Само през Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са изплатени 414 млн. лв. от които над 160 млн. лв. само по схемата за малките предприятия.

Везиева: Много говорим за промяна, но дали сме готови да я правим?

Везиева: Много говорим за промяна, но дали сме готови да я правим?

Няма административни проблеми в ДКК