Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) излезе с официална позиция по отношение на твърденията, че е изразявала становища по политически въпроси. ДАНС уверява, че не се интересува от политика.

От агенцията посочват, че ръководството и служителите й изпълняват коректно възложените им от държавните власти задължения, като се придържат стриктно към законите на Република България и ангажиментите, произтичащи от членството на страната ни в ЕС и НАТО.

ДАНС не прави оценки на политически решения на парламента, правителството или на държавния глава, уверяват от институцията.

ДАНС отхвърли твърденията, че има отношение към политическия процес, довел до формулирането на т.нар. "френско предложение". От агенцията добавят, че дори са имали критична позиция по този въпрос.

Предложението на ЕС относно премахването на препятствията пред РС Македония за започване на преговори за членство, известно още като "френското предложение", не противоречи на интересите и не застрашава сигурността на Република България и е одобрено от всички български власти, посочват още от ДАНС.

Припомняме, че депутатът от ПП/ДБ Атанас Атанасов критикува ДАНС за заемането на позиция по политически въпроси.

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

Шефовете на ДАР и Военно разузнаване отказаха коментар