Дарение в размер на над 1,3 млн. лева отпуска институт „Отворено общество".

Парите ще бъде използвани за финансиране на проекта на Министерството на труда и социалната политика „Обществени трапезарии" през месеците октомври, ноември и декември 2010г.

Този проект има възможност да продължи с помощта на дарението и благодарение на него от безплатна храна ще се възползват най-уязвимите социални групи през зимния период.

Чрез програмата се осигурява безплатен обяд от супа, основно ястие и хляб. Проектът ще се реализира на територията на цялата страна в 135 общини и 359 населени места.

По думите на министър Тотю Младенов в условия на криза нуждата от такива обществени трапезарии изключително много нараства. Той подчерта, че в същото време обаче възможностите на бюджета и правителството да финансират подобни програми намаляват.

Социалният министър обеща, че ведомството му ще се ангажира в Бюджет 2011г. да бъдат заложени средства за продължаване на програмата.

11 хиляди души в продължение на седем месеца през тази зима от началото на октомври 2010г. до края на април 2011г. ежедневно ще получават безплатна храна.

Председателят на институт „Отворено общество" Георги Стойчев посочи, че съвместно със Световната банка извършват наблюдение на кризата и ефектите от нея върху 2400 домакинства в страната.
Според данните от проучването между 150 и 250 хил. души в България може да изпитат проблеми с изхранването. Всяко трето домакинство заявява, че в условията на криза ограничава разходите за храна.

Сред най-бедните домакинства са тези с месечен доход на член от семейството около 150 лева, подчерта Стойчев. Той обясни, че половината от тези домакинства имат проблеми с изхранването, като 20% от тях заявяват, че пропускат хранения през деня.

Програмата ще обхване бездомни и скитащи деца, самотни пенсионери и социално слаби семейства.

На въпрос на news.bg каква е възможността да има злоупотреби, министър Тотю Младенов подчерта, че Агенцията за социално подпомагане непрекъснато наблюдава изпълнението на дейностите и извършва проверки чрез териториалните си структури.

Освен това, всеки месец се представят отчети за резултатите по програмата, които постъпват в управителния съвет на фонд „Социално подпомагане".