България ще продължи да дарява оръжие на Украйна, като един от вариантите, който се разглежда в момента, е, като част от комплекта да се дадат и дефектни ракети от резервите на българската армия. Това обяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ПП/ДБ и член на Комисията по отбрана Ивайло Мирчев.

"Зависи какво ще иска Украйна, но при всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Затова трябва да изчакаме експертите от Министерството на отбраната да кажат дали имаме излишни, например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено", каза Мирчев. И уточни - въпросните дефектни ракети биха били полезни на Киев за резервни части.

Със сигурност България няма да предостави на Украйна комплексите С-300, които пазят София и ядрената централа в Козлодуй, категоричен бе на въпрос на News.bg депутатът от "градската десница".

Денков/Габриел одобри проекта за даване на БТР-и на Украйна

Денков/Габриел одобри проекта за даване на БТР-и на Украйна

Вътрешния министърът трябва да проведе преговори и да подпише споразумение

"Да, това е вариант (предоставянето на дефектни ракети)", потвърди и председателят на военната комисия от ГЕРБ Христо Гаджев.

"Предполагам, не става въпрос за самите ПВО системи. Нека да видим какво може да се даде, въпросът беше за ракети, не за системи. Това е един от вариантите (даряването на дефектни ракети), но да видим какво ще ни бъде предоставено от Министерството на отбраната", заяви той.

Със сигурност няма как да бъде дадена каквато и да е помощ на Киев, която би застрашила националната ни сигурност, категоричен бе още той, а даряваната техника е единствено тази, за която е преценено, че е с отпаднала необходимост, добави Гаджев.

Очаквано, опозицията в лицето на "Възраждане" се обяви категорично против намеренията на правителството за продължаване на подкрепата за Киев.

"Дефектни ракети? За какво са им? Такова нещо може да каже само господин Мирчев", остър бе Ивелин Първанов от партията на Костадинов. И добави - каквато и да е подобна помощ е в разрез с националните интереси и влиза даже "в рамките на националното предателство".

Изпращането на военна помощ за Украйна не е противоконституционно

Изпращането на военна помощ за Украйна не е противоконституционно

Решението е на Конституционния съд