Държавата затъва заради неподготвени хора в администрацията на всички равнища - от министри до надзиратели в затворите. Това коментира Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", в сутрешния блок на БиТиВи. 

"Държавните институции са пълни с хора, които не са подготвени за работата, която им е възложена и за която получават заплати. Цели сектори се ръководят от хора, които знаят значително по-малко от подчинените си, а тези подчинени знаят много малко за онова, което им е необходимо", проанализира тя тежкото положение в държавните институции. 

"В този хаос и безредие какво очаквате? Давате държавата на мутрите, които да си я парчетосат, и накрая казвате: Ау, какъв ужас. Днес вият като линейки едни журналисти, политолози и всякакви други, които активно съдействаха това да се случи - да дойдат мутрите, да се укрепят", посочи Татяна Дончева.

Според нея в политическата сфера "неграмотните отиват към още по-неграмотни".

"Пеевски държи на верижка половината кабинет... Борисов се е натресъл в тази ситуация и той няма как да се справи", убедена е Дончева.

"От Европа има едни пари, които идват тук. Едната част се връщат в Европа по неведоми критерии, а другата се разпределят между трима души тук. И каквото правят тримата души тук, това го правят и онези в Европа, които дават парите", посочи още Дончева.

"Няма как да бъде измислено правителство, по-зависимо от външни интереси. Когато външните интереси ви знаят сметките в чужбина, далаверите тук, миналото, вие сте абсолютно прочетена книга", категорична беше тя.

По думите ѝ, в последните 10 години има много сериозна кадрова криза в управлението на затворите, която се задълбочава. Зам.-министърът, който отговаря за затворите, е от квотата на "Обединени патриоти". Завършил е "История" във Великотърновския университет, преподавал е там, взема диплома и от Юридическия факултет. По-късно взема и тапия за специалист по национална сигурност от Военната академия "Георги Раковски". Не е работил нито ден, нито час в никаква система, подчерта Дончева и изтъкна: "Той няма хабер от тази работа."