Създаването на държавна петролна компания за България звучи смехотворно. Така председателят на АБВ Румен Петков разкритикува на брифинг идеята за създаването на държавна бензиностанция.

От партията искат да видят анализа какво налага да се изградят още до 100 бензиностанции. Ние сме единствената държава с най-много бензиностанции на километър в Европа, отчете Румен Петков.

От АБВ отчетоха, че складовете за горивата сега са под шапката на държавния резерв, което гарантира абсолютна прозрачност на процедурите по купуването на горивата. От партията обаче не знаят колко ще струва структурирането и изграждането на обектите на държавната петролна компания.

Според тях не бил направен анализ в какъв срок могат да бъдат изградени тези обекти. От АБВ питат кой ще обезпечи заема за изграждането на държавната петролна компания.

Държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти, убеден Андрей Делчев

Държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти, убеден Андрей Делчев

Според него 100 бензиностанции за година е доста оптимистична прогноза

Оценката на АБВ е, че и тази криза ни показва, че е важно да се премине към изграждането на държавно-аптечно предприятие. От партията запитаха и кога ще се премине към изграждане на държавен спиртен и тютюнев монопол.

По време на пресконференцията от АБВ представиха кратък анализ на това, което се случи за последните 2 месеца и половина. България е от сравнително по-слабо засегнатите страни от инфекцията, което на фона на стотиците хиляди е малко, посочи доц. Георги Кючуков.

Въпросът е дали това е оптималното и какво направиха различните институции. Оценката на АБВ е, че мерките, които трябвало да се вземат, били взети навреме. Това позволи на инфекцията да не се разрастне като истинска епидемия, а като отделни райони, изтъкна доц. Кючуков.

Трайчо Трайков скептичен за държавните бензиностанции

Трайчо Трайков скептичен за държавните бензиностанции

Силна и голяма държава не е едно и също нещо

От партията смятат, че страната ни няма стратегия за действие. От социално-икономическа гледна точка не успяхме да смекчим ударите от голямата икономическа криза, която се задава. 98% от всички фирми не са усетили подкрепа от държавата, отчетоха от АБВ. Задава се сериозна икономическа криза и държавата ще стигне до сериозен момент на криза. Трябва да има социално-икономически щаб, който да даде обяснения какво трябва да се направи, настояха от АБВ.

От партията разкритикуваха отделните ограничителни мерки, заповедите на министъра на здравеопазването и използването на термини като социално дистанциране. "С доброто начало и доверие Оперативният щаб реши да заложи не на разумното обяснение на ситуацията, а на заплахата и на действието чрез страха. Не можем да приемем за нормално от устата на лекари да говорят за камиони с трупове и за чували с умрели хора. Това бяха опити за сплашване", смятат от АБВ.

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Няма проблем с качеството на горивата, според министър Караниколов

Според доц. Кючуков нямало критерии за налагане на някои от мерките, като налагане на КПП-та по областните градове. Той недоумява защо градове като Казанлък и Дупница например били оставени настрани. За създаването на Медицинския съвет от АБВ посочиха, че това действие допринесе за спадането на доверието между щабовете и нагнетяване на напрежението, отчете доц. Кючуков.

Отхлабването на мерките също станало без план и конкретни действия. Крайната оценка на АБВ е, че след едно добро начало действията на правителството били подчинени на некоординирани действия, хаос и не бил постигнат максималният ефект. Затова от партията ще искат протоколите и мотивите за взимане на отделните решения от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.