Не е сигурно, че държавата ще бъде най-добрият оператор на бензиностанции, но идеята за държавни данъчни складове не е лоша. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по темата за създаването на държавна петролна компания и държавни бензиностанции.

Темата с горивата е стара и той още като министър е подавал сигнали в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

ДПК ще даде достъп на всички търговци до данъчни складове

Държавата продължава да изглежда слаба във възможностите си да наложи спазването на пазарните правила и честни цени на пазара, смята Трайков, като обясни, че силна и голяма държава не е едно и също нещо. "Държавата може да бъде силна чрез държавния антимонополен орган - КЗК, който да гарантира, че правилата се спазват, вместо това подозираният картел, начело с доминиращия играч, "да си развяват коня повече от 10 години, както си и искат", смята Трайчо Трайков. Според него държавата не е в състояние да се справи с тези практики.

По думите му КЗК винаги спирала на един милиметър преди да докаже картела в горивата.

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Няма проблем с качеството на горивата, според министър Караниколов

Трайков посочи, че ако държавата е силен конкурент и се научи да бъде добър търговец, тогава ще бъде силна държава. Според него картелът вече не се приема като толкова покровителствен и за това имало и повече бензиностанции.

Отпадането на един или друг играч не е трагедия в плана на стопанската история, изтъкна още бившият икономически министър и посочи, че е важно държавата да бъде силна в гарантиране правата на потребителите.

Той не знае откъде ще дойдат държавните пари за изграждането на държавните бензиностанции.

Влизането на държавата на пазара на горивата било в интерес на потребителите и бизнеса

Влизането на държавата на пазара на горивата било в интерес на потребителите и бизнеса

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

По отношение намаляване на ДДС-то на 9% за туризма, Трайков се съмнява, че това може да помогне, тъй като намаляването на ДДС-то не е антикризисна мярка. Ние сме като един сърфист, който се движи по гребена на вълната на европейската икономика, каза още той.