Държавата е готова със закона за държавните бензиностанции. На брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов посочи, че държавата искала да отговори на очакванията на обществото за ценообразуването на бензина.

От Министерски съвет са аргументирали идеята си в Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че целта не е държавата да се меси в пазара, а да създаде възможност за по-добър пазар и по-добър достъп.

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Няма проблем с качеството на горивата, според министър Караниколов

Конкуренцията работи и няма нарушение на антимонополните правила, отчете министърът на финансите, като обясни, че сериозно са се запознали с докладите на комисията по защита на конкуренцията. Видно е обаче, че някои бензиностанции поддържали с над 20 стотинки по-висока цена в сравнение с останалите бензиностанции и с 50 стотинки повече, отколкото бензинът излиза от данъчните складове.

Горанов иска обаче още по-гарантирана сигурност в цените на горивата. 91% от всички данъчни складове са собственост на шест оператора, което именно е проблемът. Заради това приоритет на законопроекта са и лицензираните данъчни складове.

За да може да има всеки достъп до търговията с горива се създава Държавна петролна компания. На нея ще бъде прехвърлено съхранението на държавните резерви от горива. Всеки търговец ще може да има достъп до отложено плащане на акциз. Така ще се увеличи възможността за конкуренция, по мнението на Горанов.

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

КРИБ и Асоциацията на българските търговци на горива приветстват идеята на МФ

Държавата може да действа и като търговец, категоричен е министърът. Икономическият министър Емил Караниколов вярва, че промените ще дадат като възможност, привличане на нови инвеститори.

Основен приоритет за държавата било изграждането на данъчни складове.

Изграждането на бензиностанции едва ли ще става със средства от държавния бюджет. На въпрос кога обаче ще може да се случи това нито министър Горанов, нито министър Караниколов дадоха конкретен отговор, но финансовият министър заяви: "колкото по-бързо, толкова по-добре".

Влизането на държавата на пазара на горивата било в интерес на потребителите и бизнеса

Влизането на държавата на пазара на горивата било в интерес на потребителите и бизнеса

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова