От Асоциация на българските киносалони поискаха държавна помощ. Те предлагат намаляване или премахване на ДДС върху билетите. От сдружението изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова, министъра на икономиката Лъчезар Борисов, на труда и социалната политика Деница Сачева.

От Асоциацията пишат, че многократно са опитвали да разговарят с тях, но въпреки уверенията не са получили подкрепа. Исканията на дистрибуторите на филми и собствениците на киносалони са за незабавна помощ, която да покрие минимум разходите от месец март 2020 до месец юни 2021 година.

Тази помощ да е 80% от разходите за заплати и осигуровки на наетите лица, както и управителите на дружествата, стопанисващи кината. Редица собственици на кина и дистрибутори са без нито един лев доход от март, обосновават се от бранша. Те трябва да плащат наеми, ток, комуникационни услуги, счетоводни и юридически услуги, наем за софтуер, лихви по кредити и това допълнително утежнява положението им.

В коментар за мерките собствениците на киносалони припомнят, че са били затворени на 08 март т.г. "от днес за днес" при двама заразени в цялата страна. След острата реакция от страна на бранша, на 11-ти март са отворени и на 13-ти март, когато влезе в сила извънредната ситуация, те отново са затворени.

"След като на 15-ти май отпадна забраната за работа на кината (пак обявена броени дни по-рано) нито едно кино не отвори, защото ние не държим филми в гардеробите си вкъщи! Това е културен продукт, който грижливо и старателно се планира за разпространение и то с месеци наред. Едва в началото на юни единици кина успяха да отворят, а повечето в началото на юли", припомнят от бранша.

Те са останали без нови филмови заглавия в продължение на месеци, което е довело до спад в оборотите ни над 70%, дори през месеците септември и октомври.

През месец ноември спадът в приходите им е над 90% след пълната психоза, която се създаде в държавата, пишат от бранша. Те не са разбрали от вчерашният брифинг на НОЩ дали и кината ще бъдат затворени, но едно от американските студиа като предпазна мярка отмени премиерата на единственото приемливо филмово заглавие за ноември пишат от бранша.

Към днешна дата, за съжаление изглежда, че България отново ще се присъедини към още единчерен списък - на първата държава в ЕС, която не е реализирала нито една мярка за подкрепа на филмовата дистрибуция и киносалоните, се казва в писмото от дистрибуторите на филми.