Всеки десети служител в администрацията ни е агент на Държавна сигурност. Държавна сигурност е навсякъде около нас. Това заяви в пространно изложение президентът Росен Плевнелиев при отчитане на четвъртата година от своя мандат.

В България не се случи подмяна на елитите, смята държавният глава. В България преходът бе подменен, убеден е той. Комунистическата номенклатура се преродила у нас, според него.

"Това бяха напрегнати и динамични години за България, Европа и света. Многобройните кризи правят международната среда несигурна", заяви Плевнелиев, подчертавайки колко трудна е била за него тази година и с какви предизвикателства се е сблъскал.

В края на изложението му един лапсус развесели залата. Държавния глава даде думата на вицето си Маргарита Попова с думите: „Заповядайте, госпожо вицепремиер”.

По-късно - по време на журналистическите въпроси, акцент бе намеренията и на двамата за бъдеща президентска кандидатура. Плевнелиев отговори, както и досега, че е рано за това и ако сега бъде обявено, то йще измести дневния ред на обществото през следващите 10 месеца.

Вицепрезидентът Попова остави отворена вратата, като заяви, че една кандидатура не би била предизвикателство за нея. Впечатление направи и силната реч на вицето, която остави леко в сянка изложението на държавния глава.

Плевнелиев мълчи за нова президентска кандидатура

Плевнелиев мълчи за нова президентска кандидатура

За вицепрезидента Попова животът не е до 2016 година

"Създаването на Европейски съюз на много скорости може да се отрази крайно негативно на България. Страната ни трябва да е амбициозна, да стартира нова вълна европейски проекти".

Днес Европа е в опасност, същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови разделения

Във вътрешнополитически план държавният глава очерта поредица от политически парламентарни кризи, в резултат на което е имало две служебни правителства, които са били успешни.

"Да държа здраво посоката, въпреки бурите", определи президентът своята роля.

Днес България е фактор на стабилност, доволен е Плевнелиев. Той отчете и стабилизацията във вътрешен план. 2015 бе добра за икономиката на страната, смята държавният глава.

Той обаче очаквал по-видими резултати от разследването за фалита на КТБ. Досиетата КТБ не трябвало да бъдат използвани за политически шантаж. Не съм удовлетворен от постигнатото до момента, категоричен бе президентът.

Вместо голям шлем от руски проекти зададох три смислени приоритети - енергийна ефективност, енергийна либерализация и енергийна диверсификация

Той е доволен, че е приет пакетът от закони в сектор „Сигурност”. Доволен е от конституционните промени, макар че те оставили съмнение в решителността да се извърви промяната до край.

Той е доволен, че е инициирал два пъти референдум. Недоволен е, че два от трите му въпроса не са срещнали подкрепата на законотворците, а при предишния парламент гласът му въобще не бил чут.

Да слезем от розовите облаци, далеч сме от социалната държава, призова Попова

Да слезем от розовите облаци, далеч сме от социалната държава, призова Попова

Брилянтна реч, пълна с предупреждения, критики и препоръки

Доволен е от масовото участие на гражданите в референдума. Днес българите искат да бъдат активни участници във вземането на важните решения в държавата, подчерта държавният глава. Той предупреди да не се неглижират модерните начини за гласуване и незачитане волята на народа.

Електронно правителство, справедливо правосъдие, социално отговорна, а не олигархична икономика и референдуми са ключът към успешната политика, според държавния глава.

"Свидетели сме на провалени държави, на войни - хибридни и конвенционални, на рекорден брой кризи, на емигранти и изключителна нестабилност Средата за сигурност и глобалния дневен ред се влошиха. Днес Европа е в опасност, същото поколение което събори Берлинската стена, издига нови разделения", заяви Плевнелиев.

"Борим се с последствията, но не решаваме първопричината. Увеличава се несигурността Най-голямото предизвикателство е да върнем дългосрочната перспектива", отчете характера на недомислията в световен мащаб Плевнелиев.

С 11 кризи трябва да се справи ЕС, сред които – финансовата и икономическа криза, гръцката криза, бежанската криза, украинската криза, тероризмът, който изисква глобален отговор.

Борбата срещу тероризма е и борба за образованието на младите, категоричен е президентът. През заплаха е и Шенген. Популизмът също е заплаха пред общността както и референдумът във Великобритания за оставане в ЕС.

Има реална опасност за Европа, ако се разпалят стари конфликти, предупреди той. На Балканите виждаме амбиции за водене на политики на миналото, смята президентът. Заплаха е и политиката на Русия според него която е „политика на великите сили.” Да не се връщаме към грешни идеологии от миналото, настоява той.

Ще продължа да действам независимо и по съвест, обеща президентът. Гледам напред, увери той, приключвайки изложението си.

преди 8 години в 11:29 ч.

Маргарита Попова: Да бъдем по-интелигентни и да не се занимаваме с някакви си SMS-и, смени във ВСС и други такива. Сменили представляващия, той няма никакви компетентности. Това не е генералната тема. Това разединение ще ни убие.

преди 8 години в 11:14 ч.

Висшият съдебен съвет е дискредитиран. Силно съм притеснен от това, което видяхме. Алтернативите са две - задкулисието и принципните решения.

Последно обновление в 11:15 ч. на 21.01

преди 8 години в 11:13 ч.

Рано е да говорим за президентските избори. Не съветвам никого да прави 10 месеца кампания