Всички български граждани във Великобритания запазват своите права и статут на граждани на ЕС по време на преговорите за Брекзит.
Това заявява екипът на британския премиер Тереза Мей в официално писмо в отговор на лидера на "Да, България!" Христо Иванов.

Припомняме в специално открито писмо до британския премиер Тереза Мей от 3 март Иванов поиска да не се хвърля петно върху българите, като източник на заплахи за общото европейско бъдеще. Реакцията му беше провокирана от информация, че Лондон планира да ограничи правото на пребиване в Обединеното кралство на граждани от други страни на ЕС, пристигнали след 15 март 2017 г.

"Приветстваме приноса на българската общност към развитието на Великобритания, се казва още в отговора на държавния секретар по преговорите за излизане от ЕС Дейвид Дейвис до Христо Иванов.

Реципрочният статут на гражданите на ЕС във Великобритания и на гражданите на Великобритания в ЕС ще бъде приоритет в преговорите, по който искаме да постигнем съгласие с лидерите на ЕС час по-скоро, потвърждава Дейвис.

"Оценяваме усилията Ви за съдебната реформа и се надяваме да работим и в бъдеще с България като близък партньор по общите предизвикателства, включително в областта на сигурността и правосъдието", подчертава държавният секретар по преговорите за излизане от ЕС.