Хвърля се сянка върху доброто име на българите във Великобритания. Това заявява лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов в специално открито писмо до британския премиер Тереза Мей. Писмото е връчено в деня на националния ни празник. Христо Иванов е в Лондон, за да се срещне с българската общност във Великобритания.

От "Да, България" уточняват, че повод за писмото са станали намеренията на Мей да ограничи правото на пребиваване на българи и румънци на Острова като част от процеса за излизането на страната от ЕС.

Половин България може да ни залее, опасяват се в Лондон

Половин България може да ни залее, опасяват се в Лондон

Ако не бъде сторено, "половин Румъния и България" може да залее Великобритания

В писмото Христо Иванов изтъква, че българите не са източник на заплахи за общото европейско бъдеще. Те са част от решението и необходим партньор за справянето със заплахите. Иванов е категоричен, че принадлежността към Европа трябва да се основава на върховенството на закона и на солидарността между всички.

Той изразява позицията си, че страната ни трябва да вземе предвид отношението към сънародниците ни при избора на подход, който ще се следва в бъдещите преговори за Брекзит. Христо Иванов подчертава, че сънародниците ни работят и допринасят за благоденствието на Великобритания, но вече живеят в ненужна несигурност. Той изразява съжаление, че тя ескалира с всяко следващо изказване.

В писмото си до Тереза Мей, Христо Иванов подчертава също, че обективно не се наблюдава тенденция към рязко увеличаване на броя на сънародниците ни, които се установяват в Обединеното кралство.

Той обяснява, че "Да, България" е нова политическа сила, бореща се за утвърждаване на върховенството на правото. Освен това води и битка с корупцията и мафията. Предвид това, че са част от общите заплахи на съвременна Европа, Иванов изтъква пред Мей, че трябва заедно да насочим усилията си към това да ги преодолеем, вместо да чертаем разделителни линии.

Христо Иванов е категоричен, че с писмото до Тереза Мей от формацията категорично заявяват поддържането и отстояването на интересите на страната ни в междудържавните отношения.