Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха 2 676 708 лв. допълнителни разходи за нова дирекция в Министерството на икономиката за 2019 г., съобщиха от Министерския съвет.

Парите са за новата дирекция "Регулиране на икономически дейности" в Министерството на икономиката. От МС обясняват, че тя е разкрита във връзка с изпълнението на разпоредбата на чл. 4 от Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Очаква се тази нова дирекция да контролира изпълнението на отложения за 1 юли Закон за горивата.

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Заплашват с мащабни протести и блокиране на пътища

По-рано също днес депутатите на първо четене отложиха влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предложението за отлагането на Закона бе на МС.

Новоприетият закон се очаква да започне да действа от 1 юли 2019 г., а не от 28 януари 2019 г. От ГЕРБ предложиха, а останалите се съгласиха, срокът за внасяне на промени в закона за горивата между двете четения да бъде 3 дни.

Припомняме, Законът за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г.

Депутатите експресно се заеха със Закона за горивата

Депутатите експресно се заеха със Закона за горивата

С новия текст редица нормативни актове трябва да претърпят промени

Според Закона, за да бъдат регистрирани търговците с нефт и нефтопродукти, те трябва да имат определен уставен капитал и обезпечение. Нарушителите ще плащат солени глоби.

Големите търговци на горива трябва да имат капитал не по-малък от 1 млн. лева. Дребните дилъри на горива - - 20 хил. лева.

Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да имат над 10 хил. бутилки за съхранение.

Ако бъде заловен човек, който търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, трябва да плаща между 25 до 250 000 лв. При повторно повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Автомобилите нямат право да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.

Горанов: Бюджет 2019 може да се изпълни само от кабинета "Борисов-3"

Горанов: Бюджет 2019 може да се изпълни само от кабинета "Борисов-3"

Има политически капацитет да запазим управляващото мнозинство, убеден той