Бюджетът отразява и политическите намерения на правителството за какво и как да изразходва парите, които е събрало от българските граждани. Това се казва в интервю на финансовия министър Владислав Горанов пред "24 часа".

"Този бюджет може да бъде изпълнен само от този кабинет. Видяхме през 2017 г., за кратко, как друг кабинет конюнктурно и бързо влоши показателите в бюджета. Аз съм убеден, че имаме политически капацитет да запазим управляващото мнозинство и да запазим приоритетите, които са общоприети, или поне подкрепени от по-голямата част от българските граждани", категоричен е министърът.

Според него образованието, подобряването на инфраструктурата и на административното обслужване са основните предпоставки за по-добро качество на живот и за по-успешно развитие на обществото и затова за тези сфери са предвидени повече средства през 2019 г.

Президентът атакува Бюджет 2019 пред Конституционния съд
Обновена

Президентът атакува Бюджет 2019 пред Конституционния съд

Публикувал е приетия от НС Бюджет, за да не спре дейността на институциите

Припомняме, вчера, 14 декември, президентът Румен Радев даде на Конституционния съд определени текстове от Закона за държавния бюджет. Държавният глава иска да се провери дали е в съгласие с Конституцията това, че не се предвижда определена сума от първата концесионна такса за аерогара София да постъпи във Фонда за пенсиите, както и това, че не се позволява пенсионери да бъдат назначавани като държавни служители.

Народът не знае за какво ще се харчат над 1 млрд. от бюджетния излишък

Народът не знае за какво ще се харчат над 1 млрд. от бюджетния излишък

Проф. Вучева обясни, че излишъкът се използва само за дългове и дефицити

По думите на Горанов правителството успява да направи бюджета един по-голям инструмент за преодоляване на неравенствата. Това се дължи на нарастването на икономиката и на всички показатели на макрониво и дава за пример увеличението през 2018 г. на брутния вътрешен продукт (БВП) с 30 % и на данъчните приходи с 40 % спрямо 2014 г., убеждава Горанов.

Според финансовия министър: "Бюджетът преразпределя от една много по-голяма икономика, която е резултат от положителните процеси от последните няколко години". Той тълкува това като по-голяма производителност на българския народ и изтъква, че данъците остават непроменени.

2,8 милиарда излишък събра бюджетът през октомври

2,8 милиарда излишък събра бюджетът през октомври

Приходите растат с близо 3,5 милиарда лева

"Тук ще видите и половин милиард повече за здравеопазване. Тоест, основната част от произведеното отива за преодоляване на неравенствата и то без да се увеличават данъците. Това е отношението на сегашното управление през Новата година", твърди министърът.

За увеличението на заплатите в администрацията Владислав Горанов обръща внимание, че за първи път от 2008 г. се извършва хоризонтално увеличение на възнагражденията. Той разяснява, че целите са поне две - от една страна, това да е адекватно на процесите в реалната икономика, а от друга, да се притисне реалният сектор и той да осъзнае, че цената на труда не може да е източник на конкурентоспособност.

"Видяхме, че през дългите години, когато ниските данъци и ниската цена на труда бяха източник на конкурентоспособност, освен да се задълбочи неравенството и да напуснат огромен брой млади умове, да отидат в Европа, където цената на труда е по-висока, друго не успяхме да постигнем, макар и късно трябва да осъзнаем, че цената на труда не е само фактор на производителността", каза Горанов.

Дни след като на заседание на Министерския съвет бяха преразпределени над 1 млрд. лева от пари, определени като излишък, Владислав Горанов уверява, че правителството няма да направи нито един разход над одобрените със Закона за бюджета.

Йордан Цонев: Бюджет 2019 пилее ресурс, управлението е пълен хаос

Йордан Цонев: Бюджет 2019 пилее ресурс, управлението е пълен хаос

ДПС иска националистите вън от правителството

Дебатът относно гъвкавостта на изпълнителната власт при преразпределението на бюджета е безкраен и с тенденция за намаляване на правомощията на правителството, увери финансист номер 1. Съгласно последните изменения в Закона за публичните финанси на правителството се предостави възможността да прави това с публичен нормативен акт.

Още 1,35 млрд. лв. за "Хемус" даде правителството

Още 1,35 млрд. лв. за "Хемус" даде правителството

Парите били събрани от борбата с корупцията и контрабандата

Горанов обясни, че ако има преизпълнение на приходите, те не могат да бъдат изхарчени (без парламентарно одобрение - б.р.). "И второ - правим уговорката, че по Конституция Министерският съвет е отговорен за изпълнението на бюджета. Би било грешка, небалансирано би било, ако на МС не е оставена никаква гъвкавост по отношение на изпълнението на бюджета", заяви Владислав Горанов.

Финансист: 2,4 млрд. лв. бюджетен излишък може отново да "прескочи" парламента

Финансист: 2,4 млрд. лв. бюджетен излишък може отново да "прескочи" парламента

Под 1000 лева получават 1,7 милиона души, или 75% от населението