Правителството ще отпусне допълнителни средства в размер на 1 млрд. 349 млн. 856 хиляди лв. по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на 134.2 км от АМ "Хемус".

Това стана ясно по време на редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че изграждането на магистралата е важен приоритет на правителството. Той припомни, че преди години магистралата е била извадена от възможността да бъде финансирана от европрограмите. Настоящето правителство иска да направи процеса по изграждането на АМ "Хемус" необратим.

"Парите са събрани повече от битката с корупцията и контрабандата", обясни Борисов.

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на участъка и развитието на пътната инфраструктура в Северна България.

С построяването на участъка на АМ "Хемус" ще се повиши както безопасността на движение, така и максималната скорост, стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова.

Общата дължина на АМ "Хемус" от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170 км, като в момента се строят 26 км от автомагистралата в отсечки Ябланица-Боаза (9.3 км) и Буховци-Белокопитово (16.32 км).

"Цялостното изграждане на АМ "Хемус" е изключително важен проект в програмата на правителството", обясни министър Аврамова.

Председателят на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов благодари на премиера Бойко Борисов за отпуснатите финансови средства, с които да се изгради магистралата. По думите му АМ "Хемус" чертае бъдещето на България.