Последният отчетен бюджетен излишък е около 2,4 милиарда лева. Експертите се опасяват, че в края на годината огромна част от това преизпълнение на бюджета ще бъде разпределено по усмотрение на МС, без да минава през одобрението на парламента. Така се случва вече трета-четвърта година в държавата. Това заяви пред БНР финансистът Юлиан Войнов.

С 3.1 млн. лева МС увеличава бюджета на ДАТО за 2018 г.

С 3.1 млн. лева МС увеличава бюджета на ДАТО за 2018 г.

Парите са за повишаване ефективността на службата

Такива решения, разбира се, са изключително благоприятни за получателите на тези средства - като увеличение на заплатите на държавните служители, на учителите, на пенсиите. "Въпросът е, че не се минава през стандартната процедура, която е заложена в бюджета, а се вземат ад хок решения", каза Войнов.

Според него едва ли ще се стигне до нов заем, въпреки изявлението на министър Бисер Петков, че разходите за пенсии догодина са над 10 милиарда лева и е предвидено увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

Почти половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над 1000 лева, смята финансистът.

Според него сега финансовото състояние на държавата е изключително добро. Предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски директиви. "Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство, или има и някакви други причини, например - решаване на структурни проблеми с фискални средства", каза Войнов.

"Умерено" по-висок данък за старите коли гласуваха депутатите

"Умерено" по-висок данък за старите коли гласуваха депутатите

По думите на Менда Стоянова ръстът ще бъде не повече от 20-30%

Той изтъкна, че голяма част от автопарка в страната е изключително стар и амортизиран, а основната причина за това е финансовото състояние на българина. По справка на Министерството на финансите 95% от работещите са с доходи под 2600 лева. Под 1000 лева получават 1,7 милиона души, или 75% от населението. Възниква въпросът дали при тази икономическа ситуация в страната можем да провеждаме някаква политика, насочена за подобряване на икономическото равновесие, коментира Войнов.

Тютюнопроизводители се бунтуват срещу корпоративен данък върху субсидиите

Тютюнопроизводители се бунтуват срещу корпоративен данък върху субсидиите

Политическите партии дали плащат 10% данък върху субсидията, питат земеделците

Той изтъкна, че в България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите, които получава най-богатата част от населението и общата маса от хора, които работят в страната. За ЕС средното отношение е 3,6 пъти към 1. В България, според Евростат, то е 8 към 1. Това означава, че много малка прослойка от хора получава значително над средното ниво не само в България, но и в ЕС.

При усредняване на доходите се получава, че заплащането в страната се увеличава. Реалната статистиката ясно показва, че огромна част от хората всъщност получава изключително ниски доходи.

Плащането на ръка може да се случва само в малките бизнеси и обикновено е малка част от сумата, която се получава "на светло". Според Войнов икономиката у нас "изсветлява".