Депутатите от Вътрешната комисия приеха предложението да се даде достъп на нотариусите до базата данни на звеното на документите за самоличност на МВР.

Текстовете влязоха на второ четене в Закона за българските документи за самоличност, обсъден от комисията.

Дори и бившият вътрешен министър Михаил Миков, който на предходно заседание имаше известни забележки, днес е възприел начина, по който ще бъде осигурен достъпът на нотариусите.

На днешното заседание участваха представители на Нотариалната камара в България, Камарата на частните съдебни изпълнители и експерти от МВР, които обяснили как ще се осигурява достъпът и как ще се предотвратят евентуални злоупотреби с данните на хората.

В Нотариалната камара ще има специален сървър, през който всеки нотариус ще пуска своята заявка. Така ще се вкарва номерът на личната карта и на екран ще излиза само образа на документа за самоличност, но не и другите важни данни, които са част от личните ни карти.

Така ще стане ясно дали лицето, което е в нотариалната кантора и е представило лична карта е същото, което е в базата данни на МВР.

Според експертите по този начин веднага ще се улавят фалшивите лични карти.

На първо четене днес депутатите от комисията са приели и изменение на Закона за контрол върху взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Той касае ДАНС, ГД „Охрана" и ГД „Изпълнени на наказанията" към Министерство на правосъдието.

Съгласно настоящия закон тези структури трябва да искат разрешение от МВР за използване на автоматично оръжие за охрана на лица и сгради - в промените това отпада.