„Брак по сметка" сключиха Реформаторския блок и Патриотичния фронт, макар на дадения брифинг в НС да бе повторено нееднократно, че не става въпрос за разбиране и пазарлък, а за постигане на баланс и т.н.

Патриотите и реформаторите се разбраха да издигнат представители на ПФ на аналогични постове на спорните назначения. Патриотите ще предложат експерт за заместник-министър на отбраната. Издигат и заместник-областен управител на София град.

Това стана ясно от брифинг на Валери Симеонов и представители на РБ. Патриотът припомни, че в програмата на ПФ е заложен текст, който е против назначаване на ръководни кадри от етнически партии.

Припомняме, хората на Каракачанов и Симеонов реагираха остро срещу назначаването на Орхан Исмаилов за заместник на военния министър и на Веселин Пенев за областен на София град.

Тези назначения не са направени умишлено, а са направени на база на техните качества, каза Валери Симеонов. Той изтъкна в същото време, че ПФ носели отговорност пред избирателите си. Патриотите не искат обаче България да влезе в политическа криза.

РБ и ПФ са се разбрали и да се свалят новините на турски език от ефира на БНТ. Постигнато е съгласие преди всяко друго назначение да има съгласуване за него.
Днешното решение е компромисно решение, но е добро решение, заяви Найден Зеленогорски. Новините на рурски от БНТ 1 отиват в БНТ 2.

Оставаме на различни позиции, коментира и Петър Москов. Не сме се разбрали, но сме постигнали баланс, допълни той. Най-негледаеми в програмата на БНТ били новините на турски, които според него не били ефективния начин за приобщаване на тази общност.
Ще има и комисия „Кой". За това се разбрали с патриотите.

По отношение на различията - Москов не харесвал Слави Бинев за председател на комисията по култура, но го приемал.

Различията в партиите били нормални и според Красимир Каракачанов. Всички етнически общности трябвало да знаят български език, за да бъдат приобщени. Ние сме за това всички общности да бъдат приобщавани, но на база на действащите закони и Конституция, смята лидерът на ВМРО.
Етносите ползвали всички права като останалите български граждани. Най-важното е да се осигури политическа стабилност в страната, изтъкна Каракачанов.
Целта на постигнатото е стабилността в страната.

Предложените назначения на патриотите все още остават тайна.

Ние нямаме постигнато разбирателство, ние имаме постигнат баланс в името на това правителството да оцелее, каза здравният министър.
"Нито ние, нито ПФ сме променили мнението си. Търсим баланс", подчерта той.

Казали сме, каквото има да си кажем, изтъкна Москов. Тактиката „иди ми дойди ми" приключила с днешните разговори. Когато искаме новини на български в Сърбия, може би трябва да имаме и новини на турски в България, смята Петър Москов.

Ние не правим сделки, заяви от своя страна лидерът на НФСБ в отговор на журналистически въпрос. Право на управляващите било да назначат, когото и да е било. Според Валери Симеонов двете нови назначения, за които настояват патриотите, не били рискован ход, щели да осигурят прозрачност в МО и областната управа.

Доказателство, че днешното не било пазарлък според Симеонов е, че патриотите не предложили свои хора още в началото на преговорите за съставяне на кабинет.
Патриотите отстъпвали от принципа си да не поставят свои хора във властта. Валери Симеонов се закани обаче, че ПФ ще оттегли подкрепата си, ако техните назначения не бъдат приети.