"Коалицията "Белене" ГЕРБ/БСП/националисти се възпроизведе на европейско равнище", пишат от ДБ.

Това пише в декларация на новото дясно обединение "Демократична България" по повод вчерашното гласуване в Европарламента за започването на наказателна процедура срещу правителството на Унгария на премиера Виктор Орбан.

Санкциите срещу Унгария бяха приети с мнозинство от над две трети. Според ДБ вотът е тежко поражение за унгарския премиер Виктор Орбан, най-близкият приятел и съюзник на Владимир Путин в ЕС.

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Ако бъде доведена до край, Унгария ще загуби правото си на глас в ЕС

Единственият българин в Европейската народна партия (ЕНП), който гласува срещу авторитаризма на Орбан, бе Светослав Малинов от "Демократична България", член на ДСБ.

В коментар за гласуването, от синьото обединение заявяват, че не е имало разцепление в Европейската народна партия. 118 депутати от ЕНП подкрепиха доклада, двойно по-малко - 58, бяха против, въздържаха се 28.

"Срещу Орбан гласуваха водещи фигури от европейската десница като германецът Манфред Вебер и французинът Жозеф Дол, австрийският канцлер Себастиан Курц също осъди унгарския си колега", обобщават новите сини резултата от вчерашното гласуване.

Унгария обяви за "дребнаво отмъщение" решението на Европарламента

Унгария обяви за "дребнаво отмъщение" решението на Европарламента

Унгария ще търси юридически способи за оспорване на решението

От ДБ припомнят как са гласували евродепутатите от управляващата партия ГЕРБ - петима гласуваха срещу резолюцията, само Ева Майдел се въздържа.

ГЕРБ се страхуват, че натискът върху Орбан може да се отрази и върху тях - следващите могат да са те. Голяма част от критиките към Унгария са валидни и за установения от Борисов режим на управление, смятат от дясното политическо обединение.

"Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува демократичните ценности. Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението на т.нар. Граждани за европейско развитие на България", констатират от ДБ.

Полша ще блокира всякакви опити за санкции на ЕС срещу Унгария

Полша ще блокира всякакви опити за санкции на ЕС срещу Унгария

"Всяка страна има своето суверенно право на реформи"

Според дясната коалиция, поведението на представителите на БСП в европарламента задълбочи изолацията на страната ни. Евродепутатите Георги Пирински (председател на 40-то народно събрание в България - б.р.) и Петър Курумбашев изобщо не гласуваха. Евродепутатът Момчил Неков даде гласа си на унгарския премиер.

От ДБ тълкуват гласуването на българските евродепутати по казуса с налагане на санкции на Унгария като затвърждаване на убеждението, че България е троянски кон на Путин в Европейския съюз и пет пари не дава за неговите ценности и принципи. Демократите виждат гласуването като продължение на отказа да страната ни по примера на много други европейски страни да отзове руски дипломат за случая "Скрипал".

Чехия застана зад Унгария в битката с Брюксел

Чехия застана зад Унгария в битката с Брюксел

Полша също обяви, че подкрепя правителството на унгарския лидер

"Демократична България" остро осъжда поведението на партиите на статуквото в Европейския парламент, което отдалечава перспективата страната ни да стане част от ядрото на Европейския съюз, за да е в състояние да влияе на развитието му и да защитава ефективно националните си интереси.