Изпълнение на исканията на протестиращите за отстраняване от власт на Бойко Борисов и оставката на Иван Гешев. Това е основната задачи, която си поставят от "Демократична България" работата в бъдещото 45-о Народно събрание.

От партията са категорични, че за постигането на трайна промяна в политическата ситуация у нас, оздравяването на българската държавност и преминаването към модел на устойчиво нарастване в благосъстоянието на българските граждани е необходимо отстраняване на ГЕРБ от управлението и ликвидиране на свързаните с Борисов корупционни мрежи. Те настояват и за разграждане на системното политическо влияние на ДПС и "демонтиране на Сарайския модел и неговите механизми за задкулисно влияние в икономиката, правосъдието и медиите".

Друг приоритет, който открояват от ДБ, е укрепването на принадлежността на България към ЕС и НАТО, прекъсване на възможностите за злонамерено чуждо влияние в страната от страна на авторитарни режими, включително режима на Путин и Ердоган, и адекватна оценка за засилване позициите на Китай у нас. Те настояват за гарантиране на енергийния суверенитет на страната, ревизия на проекта на Турски поток и спиране на АЕЦ "Белене".

Според партията е необходимо възстановяване на ролята на парламента и политическото представителство, като за целта трябва да бъде създадена законодателна гражданска инициатива, да има възможност за анкетни комисии, формирани от опозицията, и да се извърши реформа на партийното финансиране.

От ДБ изискват и лустрация чрез прекъсване на формите на продължаващо влияние на мрежите на тоталитарните служби и комунистическата номенклатура и формите на тяхно възпроизводство, въвеждане на възможност за налагане на забрани за заемане на определени длъжности, осигуряване на публичен достъп до всички документи в обхвата на КОМДОС и до разработките на службите и МВР с изтекъл срок на класифициране и въвеждане на реални проверки за лоялност и интегритет за ключови постове в администрацията и службите.

ДБ със свои 12 работни точки за честни избори

ДБ със свои 12 работни точки за честни избори

Отворени са за конректни предложения за сътрудничество по тези точки

Те посочват, че е необходимо укрепване на правовия ред и институциите чрез промени в Конституцията, осигуряващи прекратяване на мандата на Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС. Настояват за реформиране на Прокуратурата и Висшия съдебен съвет чрез промени в Конституцията и Закона за съдебната власт, премахване на специализирания съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ в настоящия ѝ вид, премахване на "авторитарните" според тях изменения в НПК на Сотир Цацаров, Иван Гешев и ГЕРБ, премахване на бюрото за защита на свидетели в настоящия му вид и повторен подбор на прокурорите и следователите с участието на европейски експерти. От ДБ изискват да се въведе пряка конституционна жалба, да се извърши реформа в МВР и службите, както и провеждане на реподбор в ключови структури от сектора. Друго изискване е ликвидирането на НСО.

От партията предлагат рестарт на регулаторите и контролните органи чрез въвеждане на конституционен стандарт за избор на членове и ръководители с високи професионални и нравствени качества, върховенството на правото и демократичния модел на управление и гаранции за прозрачност и обществено участие в процедурите по излъчване.

За свой приоритет посочват провеждането на програма за радикална модернизация в управлението и икономиката: осъществяване на зелен енергиен преход и зелено възстановяване от кризата с коронавируса, дигитализация и развиване на иновативна икономика и земеделие с висока добавена стойност. Ударно въвеждане на електронно управление и електронно здравеопазване, административна реформа и децентрализация.

От ДБ изтъкват важността на развитието на човешкия капитал и разгръщане на потенциала на хората в страната и извън граница чрез инвестиции в образование и култура, здравеопазване и социална защита.

Те настояват за осигуряване на чиста и безопасна околна среда и прилагане на мерки срещу разрушаването на природните ресурси в полза на субсидирани частни интереси, спиране на преференциалните цени за горене на боклуци и производство на енергия от ВЕЦ, построени на язовири за питейна вода, спиране на незаконните сечи.

Христо Иванов настоява прокуратурата да провери Борисов ли е говорил в записа

Христо Иванов настоява прокуратурата да провери Борисов ли е говорил в записа

Иска незабавно да получи определението, за да може да го атакува

Реформа на изборния процес чрез въвеждане на дистанционно гласуване - електронно и по пощата, е друго от предложенията им. Предлагат създаване на избирателен район "Чужбина" и въвеждане на регистър на избирателите.

От ДБ настояват за прилагане на цялостна стратегия за гарантиране на свободатата на медиите и журналистиката и радикално увеличаване на прозрачността и достъпа до информация, която да бъде предложена от професионалната общност.

Според тях именно това са ключовите приоритети, за които ще търсят мнозинства в следващото Народно събрание. Те посочват, че са готови с пакет от конкретни законодателни предложения, които ще внесат още в първия ден на новия парламент.

От ДБ призовават кандидатите в предстоящите избори да заемат ясна позиция по всеки от тези приоритети, за да могат гражданите да направят информиран избор и да изискват изпълнението на заявените ангажименти, включително и по отношение на участието в мнозинства в парламента за рестарт на демокрацията и радикална модернизация на страната.

"Демократична България" заявява готовност за сътрудничество с демократични формации и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборите и провеждане на паралелно преброяване. От партията призовават за подписване на пакт за интегритет и поемане на публични ангажименти от участниците в изборите за противопоставяне на порочните изборни практики.

Всички знаем, че стига да не се изяждаме взаимно, за да свалим Борисов от власт, ще бъде достатъчно в новия парламент да изпълним многократно поетото от всеки от нас обещание да не подкрепяме управление с негово или на ГЕРБ участие, посочват от ДБ. За целта те предлагат всяка политическа сила да заяви своите конкретни политики, чрез които смята да постигне разграждането на корупционната система и всяка да коментира заявките на останалите, така че гражданите да знаят кой с какво се ангажира и за какво всъщност има съгласие;

От партията настояват и за споразумение за съвместни усилия за гарантиране на честността на изборите.