Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е силно обезпокоен, че прокуратурата не е проверила дали говори премиерът Бойко Борисов в аудиозаписа, а е проверено дали това, което има на записа съответства на това, което е цитирано.

Миналата седмица прокуратурата излезе с прессъобщение с изводите за проверката на първия запис, в който държавното обвинение не открило нищо нередно. Формулировката на прокуратурата беше, че за да се установи действителното съдържание на аудиозаписите, е била назначена техническа експертна справка, която установява "идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала."

Христо Иванов настоява да се провери и съдържанието на първия запис

Христо Иванов настоява да се провери и съдържанието на първия запис

Прокуратурата няма да разследва по същина записа, а ще прикрие

Христо Иванов обаче не е получил самото определение по сигнала си и настоява да го получи незабавно, за да може да го "атакува" пред по-горна инстанция. Има определени съществени липси в съобщението, посочи той.

Ако прокуратурата не е проверила дали говори Борисов, за нас това е скандал, защото не отговаря на главния въпрос - ние с кого се занимаваме, категоричен бе бившият правосъден министър.

Христо Иванов е убеден, че във втория запис премиерът Борисов е говорил с Валентин Златев. От този разговор се правят изводи за отношения, които са много съмнителни. Иванов прибавя към това и факта, че Борисов не им е дал документите от проверките на "Лукойл", въпреки че е обещал това публично. "Те имат една малка срамна тайна, която може би ще се окаже в размер от милиард лева и Борисов може да си позволи да казва на Златев с кого да се среща и с кого не", обясни Иванов.

Прокуратурата не откри престъпления по аудиозаписа на Борисов

Прокуратурата не откри престъпления по аудиозаписа на Борисов

Техническа експертиза установява "идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала"

"Мисля, че главният прокурор винаги е казвал, че когато има надделяващ обществен интерес, прокуратурата ще бъде прозрачна, само че тази прозрачност касае само опоненти на режима", подчерта Христо Иванов. Нека тази прозрачност да засегне всички, призова Иванов.

Той настоя да се провери как са разпитани Сотир Цацаров, Иван Гешев и как е разпитан Бойко Борисов. Как, какви въпроси са били задавани, колко настоятелно са задавани и какви проверки са направени, запита бившият правосъден министър.

Христо Иванов настоява и ЕП да се запознае с аудиозаписа с Борисов. Темата е важна и ние няма да се откажем да я разплетем и да оказваме натиск върху прокуратурата да си свърши работата, включително и през "нашия" Европарламент, каза още бившият правосъден министър.

"Демократична България" иска прокуратурата да публикува всички материали по разследването.