Специализираната прокуратура не е открила данни за извършено престъпление в разпространените през юни аудиозаписи с глас, приличащ на този на министър-председателя. Наблюдаващият прокурор не е открил достатъчно данни за извършено престъпление и е бил постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата по повод запитвания за сигналите, подадени от лидера на "Да, България" Христо Иванов.

От прокуратурата посочват, че са снети обяснения от Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, бившия главен прокурор Сотир Цацаров, настоящия обвинител номер едно Иван Гешев и още трима души - Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова. В изброените имена не присъства вицепремиерът Томислав Дончев.

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Гешев: Превърнахме записването с телефони в национален спорт

Изискани са били и множество документи и информация от различни учреждения и институции. А за да се установи действителното съдържание на аудиозаписите, е била назначена техническа експертна справка, която установява "идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала."

Прокуратурата не е установила да е провеждан разговора, за който се говори в записа, между Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Прокуратурата е проверила и твърдението за намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството "Еврохолд България" АД. И по тази линия прокуратурата не е установила данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции. Точно обратното - АДФИ не е извършвала финансова инспекция на "Еврохолд България" АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г.

КФН е извършила проверка на "Еврохолд България" АД през април месец 2019 година. Проверката е била за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове във връзка с изразено намерение на "Еврохолд" да придобие активите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.

Аудиозаписът - брутална атака срещу парламента, но защо не се провери?

Аудиозаписът - брутална атака срещу парламента, но защо не се провери?

Румен Радев: Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм в Европа

Целта е била да се установи дали "Еврохолд България" АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България.

Прокуратурата не е открила следи за каквото и да е било въздействие от страна на премиера Борисов по разследването и производството срещу Александър Манолев. Припомняме, че тогава зам.-министър Александър Манолев е разследван за вилата си, построена по програма за къщи за гости.

"Наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка", заявяват от прокуратурата.

Аудиозаписът щял да виси като петно върху България, сигурни от АБВ

Аудиозаписът щял да виси като петно върху България, сигурни от АБВ

По думите на Румен Петков ходещо доказателство за идентичността на записа се казва Бойко Борисов

Няма данни и за разпореждане от страна на Бойко Борисов да се извърши проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Всички проверки по тази линия са били в съответствие със законовите правомощия и няма данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица.

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, прокуратурата заявява: не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

"След анализ на събраните в хода на проверката материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство."

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов вече ще спи с пистолет: Целта е да ме смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически

В обобщение, следва да се акцентира, че "както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура", ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК.