"Демократична България" не гледа на своите избиратели и привърженици като на хора, на които някой може да нареди как и за кого да гласуват. Това се казва в позиция на "Демократична България" по повод нападките на премиера Борисов, президента Плевнелиев и други водещи политици от партия ГЕРБ.

От Демократична България посочват, че изборът на техните привърженици е суверенно право, гарантирано от Конституцията, както право е и запазването на тайната на вота им."Изказванията на политици от ГЕРБ, в които се твърди, че те са гласували по определен начин, е или груба клевета, ако не се базира на обективни факти, или престъпление, ако тази партия действително разполага с обективни данни за това, как са гласували гражданите на София на балотажа на 3 ноември", заявяват от ДБ и призовават прокуратурата да разследва тези изказвания, за да установи има ли данни за извършено престъпление от страна на политици от управляващата партия, или се касае единствено за клеветническа кампания, насочена срещу Демократична България и нашите привърженици и избиратели.

Кой накъде след изборите?

Кой накъде след изборите?

Макар и на пръв поглед да изглежда така, статуквото изобщо не успя да се възпроизведе този път. Иван Стамболов - Сула отчита, че Фандъкова спечели града за пореден път, но изключително нервно и само с няколко процента. А дали София не е показателна отново за цялата страна

Според ДБ всички твърдения за свързаност на политици от формацията с бившата комунистическа номенклатура са инсинуации. Те посочват, че ГЕРБ за пореден път за включили в своите кандидатски листи значителен брой агенти и доносници на комунистическата ДС, а в ръководния орган на партията има членове на бившата БКП. Това според ДБ са самият Борисов, Нунев, Стоянова и дори новоизбраният кмет на София Фандъкова. Затова и инсинуациите по адрес на ДБ са обикновен и примитивен политически цинизъм, който "отминаваме с погнусата и пренебрежението, които единствено заслужават".

От ДБ недоумяват обаче от опитите за внушения, че са леви и че са "деца на бивши комунисти" в думите на президента на ГЕРБ Плевнелиев, чийто баща е бил секретар на ОК на БКП в Благоевград, а самият Плевнелиев е бил щатен комсомолски секретар.

Диагнозата на Томислав Дончев: Градската десница се обезличи

Диагнозата на Томислав Дончев: Градската десница се обезличи

Издигането на кандидати от инициативни комитети е опасен феномен

От "Демократична България" припомнят, както заявиха ясно на пресконференция след първия тур - позицията си да не подкрепят на балотажа за избор на кмет на община София никой от достигналите кандидати, тъй като те не предлагат онези необходими промени в управлението на общината, от които и тя, и гражданите на София се нуждаят.