Демократична България остро възрази срещу това Елеонора Митрофанова да присъства на полагането на клетвата на депутатите. Тя е посланик на държава агресор. Това заяви пред БиТиВи народният представител на ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя посочи, че преди дни се е провела среща между партиите в народното събрание, но което е бил представен списък с гостите, които ще присъстват на първото заседание на 48-ото НС на 19 октомври. По думите на Йорданова Продължаваме промяната са подкрепили ДБ по темата за присъствието на Митрофанова. Представителите на Възраждане и БСП възразиха, а ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание, уточни тя.

"Демократична България" ще инициира нова среща между парламентарните сили, за да се реши въпросът с присъствието на посланика на Русия Елеонора Митрофанова на тържественото заседание при откриването на 48-ото Народно събрание, заяви бившият правосъден министър. Поисканата от "Демократична България" с писмо до главния секретар на парламента организационна среща ще се състои на 13 октомври в 13 часа.

Йорданова поясни, че става въпрос за формиране на Народно събрание в условия на бушуваща война в Европа. Важно е откриването да мине с достойнство, а не да се превърне в театър за политически цирк. Присъствието на посланик на държава, изключена от съвета на Европа не трябва да е въпрос, който подлежи на обсъждане, добави тя.

Според народния представител на ДБ е тревожно поведението на ГЕРБ. Йорданова заяви, че в рамките на 24 часа представители на партията са се изказали коренно различно по темата. Трябва с конкретни действия да представят къде стоят, уточни тя.

Йорданова заяви, че още в предизборната кампания ДБ е обявила, че ще внесе законопроекти, които да помогнат на страната да преодолее кризите. Тя добави, че един от тях е предоставянето на военна подкрепа за Украйна.

Йорданова посочи, че Демократична България няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. По думите й обаче партията ще участва в разговорите за съставяне на коалиция с втория и третия мандат.

ГЕРБ бойкотират първото заседание на 48-ото НС, ако Митрофанова присъства на откриването

ГЕРБ бойкотират първото заседание на 48-ото НС, ако Митрофанова присъства на откриването

Борисов бе категоричен, че присъствието на руския посланик е нежелано