В управлението на "Топлофикация - София" вижда причина за тежкото финансово и експлоатационно състояние на дружеството общинският съветник от "Демократична България" (ДБ) в Столичния общински съвет (СОС) Симеон Ставрев. Той очаква, че може да се стигне до още по-високи сметки и повече аварии на парното в столицата. Коментарът му е във връзка с одобрен днес от СОС бизнес план на "топлофикационното дружество за 2023 г., който предвижда загуба от 145 милиона лева. Позицията на Ставрев бе разпространена от пресцентъра на ДБ

Общинският съветник отбелязва, че "Топлофикация" е обект на проверка от страна на КЕВР заради необосновано високи сметки за парно за април.

"Лошото финансово и експлоатационно състояние на "Топлофикация - София" се дължи изключително на лошото управление на дружеството", смята Симеон Ставрев. Той допълва, че дружеството продължава да купува газ от "Булгаргаз", вместо да си осигури по-изгодна цена чрез терминалите за втечнен газ или навлизащия на българския пазар азерски газ. Ставрев посочва, че въпреки удвояването на разходите по инвестиционната програма от 80 млн. лв. през 2022-а на 164 млн. лв. през 2023-а, никой не говори за увеличаване на мощностите за производство на ток.

За най-малко подадена енергия Топлофикация София иска най-много пари

За най-малко подадена енергия Топлофикация София иска най-много пари

Заради сметките април месец омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“

"Не разбирам как "Топлофикация - София" за поредна година стига до загуба предвид рекордното поскъпване с 38.93% на цената на парното за битовите потребители през последната година", подчертава Симеон Ставрев.

Общинският съветник изтъква също поевтиняването на газа, увеличението на производството на топлинна енергия и приходите от нея, както и намалението на оперативните и променливите разходи като предпоставки "Топлофикация - София" да не генерира значителни финансови загуби за поредна година.