Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършва проверка на показателите за качество на топлоснабдяването и на прилаганите цени на топлинната енергия през април за абонатите на "Топлофикация София".

Проверката е инициирана във връзка с медийни публикации за високи сметки на абонатите на топлофикационното дружество, съобщиха от регулаторния орган.

Председателят на КЕВР Иван Иванов е изискал от ръководството на "Топлофикация София" да предостави подробна информация за качеството на топлофикационните услуги през периода от 1 до 30 април 2023 г.

От регулатора обясняват, че съгласно формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия обаче е извън правомощията на комисията. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което което трябва да контролира и неговото спазване.

За най-малко подадена енергия Топлофикация София иска най-много пари

За най-малко подадена енергия Топлофикация София иска най-много пари

Заради сметките април месец омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“

Съгласно Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката КЕВР контролира качеството на предоставяните топлофикационни услуги от от дружествата, които са длъжни да подават топлинна енергия с гарантирани параметри, определени с приетите от КЕВР Показатели на качество на топлоснабдяването. Правомощията на комисията, регламентирани в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, включват контрол върху прилагането от топлопреносните предприятия на утвърдената от КЕВР цена на топлинната енергия за съответния период.

В 3-дневен срок "Топлофикация София" трябва да предостави на Комисията за енергийно и водно регулиране информация с подробни данни за изпълнението на Показателите за качество на топлинната енергия, както и дали в издадените фактури на клиентите за м. април т.г. е приложена утвърдената от КЕВР на 1 юли 2022 г. цена на топлинната енергия.

След получаване данните комисията ще анализира ситуацията и ще оповести публично резултатите от проверката.