Премиерът Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма. Това се посочва в съвместно изявление във Фейсбук на Радан Кънев, член на Европейския парламент от "Демократична България", и Стефан Тафров, говорител на "Демократична България" по въпросите на външните работи и европейската политика.

Те са съгласни, че България трябва да има добри отношения със съседна Турция. Това обаче не оправдавало "унизителното" за страната ни поведение на премиера.

Според тях то не отразява ценностите и убежденията на българския народ.

Кънев и Тафров подчертават, че тероризмът и тоталитарната идеология на "политическия ислям" са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Те посочват, че правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности, които не са обект на преговори, договорки и търговски интереси, а заплахата срещу тях е заплаха срещу европейския начин на живот. Затова и френският президент Еманюел Макрон и други европейски лидери обявиха война на тероризма и "политическия ислям" и мястото на България е редом с тях, категорични са от "Демократична България".

Борисов към Макрон и Ердоган: Не си създавайте излишни проблеми, вижте България

Борисов към Макрон и Ердоган: Не си създавайте излишни проблеми, вижте България

Премиерът ги съветва да търсят диалога, а не конфронтацията

Според тях е недопустима позицията на Ердоган, който е застанал "агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма". Те изтъкват, че българите не са неутрални в този конфликт.

"Той не е "излишен проблем", не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС", категорични са Кънев и Тафров.

По тази причина те призовават Борисов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и "подмазваческото" си поведение по отношение на турския президент кат цяло. Според тях е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при стриктното им спазване.

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

По-рано Борел призова за деескалация...

"България не е угоднически, по байганьовски неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов", завършва позицията на ДБ.

Припомняме, преди дни премиерът Бойко Борисов призова френският президент Еманюел Макрон и турския му колега Реджеп Ердоган да не си създават излишни проблеми.

Поводът е напрежението между двете страни, което се породи, след като турският държавен глава посъветва френския си колега да потърси психиатър. В отговор Франция изтегли посланика си от Анкара.

Българският премиер посъветва двамата политически лидери да търсят диалога, а не конфронтацията.