В деловодството на парламента са внесени предложения на "Демократична България" за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Предложените промени в ГПК предвиждат електронната форма да правило при воденето на заповедното производство, съобщиха от партията. Предвижда се те да влезязат в сила от 1 януари 2023 г. Цели се ускоряване на правосъдието, улесняване на достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса чрез дистанционен достъп до съда и облекчаване на неравномерното натоварване на съдилищата.

От ДБ обясняват, че по реда на заповедното производство се разглеждат исканията за присъждане на вземания, чиято дължимост не е оспорвана от длъжника. Промените в ГПК предвиждат облекчен режим на доказване на вземанията, кратки срокове за разглеждане на исканията от съда, както и по-ниски такси, което прави съдебните производства ефективни и достъпни. Предвижда се и опростена процедура за възражение срещу издадена от съда заповед за изпълнение на вземане.

6000 души са поискали достъп до обществена информация чрез електронната платформа на МС

6000 души са поискали достъп до обществена информация чрез електронната платформа на МС

Получените запитвания са от най-различно естество

От партията отбелязват, че заповедните производства са сред най-масовите граждански производства в районните съдилища - около 60% от всички граждански дела в тях са такива. Електронизацията е особено подходяща за заповедното производство, тъй като то е формално по своя характер и изцяло основано на документи, се посочва в мотивите на вносителите на проекта. Според тях това би улеснило както потребителите, така и съда. Законопроектът включва въвеждане на автоматично генериране на предложения за документи от информационната система въз основа на въведените данни, както и на възможност някои видове информация, напр. за седалището на длъжника и неговия постоянен и настоящ адрес, да се извличат и присъединяват към делото автоматично, вместо за същото да се изисква човешки ресурс.

еЗдраве: Досието на пациента - как се ползва и какво съдържа

еЗдраве: Досието на пациента - как се ползва и какво съдържа

Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис

Предвижда се и заповедното производство да се води изцяло дистанционно, без да се налага съдията физически да се намира в района на длъжника. "Освен това съдебната система би могла да разпредели по-оптимално своите ресурси, ако заповедните дела се разпределят между всички районни съдилища в страната, за да се осигури равномерното им натоварване. А за заявители и длъжници би било по-удобно, ако могат да извършват действия в това производство дистанционно или в най-удобния за тях районен съд", обясняват от ДБ.

С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане пък хартиените ваучери за храна ще станат електронни. Вносителите напомнят в мотивите си, че по време на ковид пандемията са направени редица препоръки за електронни разплащания, за да се намалят рисковете за здравето на гражданите. Според ДБ в резултат на това приемането на картови разплащания в търговията се е увеличило от 10 до 200%, а картовите разплащания и ПОС терминалите и нас в последните години в България са нарастнали многократно.