"Движение България на гражданите" (ДБГ) настоява за създаването на анкетна комисия, която да разследва задържането на български и румънски журналист преди дни край Радомир, докато провеждат журналистическо разследване за мащабна кражба на европейски средства.

От ДБГ са убедени, че с действията си полицията в Перник е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция.

"За пореден път МВР на Бойко Борисов работи като комунистическа милиция, задържайки свободомислещите, за да прикрие истината за феодалния модел на управление в страната", коментират от движението.

Демократична България настоя Маринов да не оглавява "бухалката" срещу медиите МВР

Демократична България настоя Маринов да не оглавява "бухалката" срещу медиите МВР

Кандидатурата му била "скандална и неприемлива"

Те предупреждават, че е налице е срамен удар срещу свободата на словото и ако той не бъде напълно разнищен, персонална вина за него ще носи министър-председателят и обществото ще очаква неговата оставка.

Припомнят, че "Репортери без граници" класират България на 111-то място по свобода на словото, след Боливия и Македония.

"Европа гледа на нас като държава от третия свят, където и малкото независими журналисти ги арестуват, заплашват и бият", подчертават от ДБГ и изтъкват, че голяма част от медиите са завладени от олигархични интереси.

"Считаме мълчанието и бездействието на институциите по случая равносилно на прикриване на корупция в огромни размери", настояват от ДБГ.

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

В Демократичното общество разследващата журналистика помага законността