"От ДБГ оценяваме годината като пропиляна." Това заяви на пресконференция на Димитър Делчев - председател на ДБГ.

Той определи 2018 г. като годината на скандали, но не и на решения.

"Станахме свидетели на огромни скандали като този с дружеството "Олимпик", отлагането на електронното гласуване, множество корупционни скандали, електронните винетки, сривът на търговския регистър и др.", подчерта Делчев.

По думите му правителството не е успяло да постигне нищо в посока на решаване на проблемите.

Според председателя на ДБГ през тази година ще се мисли единствено за евроизборите и няма да се търси решение на основните проблеми в страната.

Делчев уточни, че от ДБГ ще изпратят сигнал до европейската комисия, в който описват манипулациите, които се извършват на пазара на електроенергия в България.

В сигнала си от движението са описват, че производителите на електроенергия манипулират пазара с цел създаване на изкуствено завишаване на цената. 

"Между 15-20% от търговците на електроенергия са напуснали пазара", поясни председателят на ДБГ.

Делчев заяви още, че от движението предлагат да се изгради пълна прозрачност на българската енергийна борса, да се увеличат търговците на пазара и да се промени законодателството в посока на осигуряване на свободна конкуренция.

Денислав Генчев, член на Изпълнителния съвет на партията коментира проблемите в София. Той разясни, че най-сериозен проблем има с мръсния въздух, тъй като се взимат мерки за подобряване на качеството, които обаче са неефективни по думите му.

Той подчерта, че общият дълг на столична община надхвърля 600 млн. лв., като заяви,че липсва дългосрочна стратегия за развитието на града.

Генчев увери, че от ДБГ търсят алтернатива за управлението на София.

Виолета Донева пък обясни, че е необходимо да се изгради изцяло нова система на управление на държавата, която да е основана на стратегии, които позволяват упражняване на контрол.

Тя коментира и последния скандал с дюните на Смокиня като заяви, че от ДБГ ще изискат информация кои са собствениците на дюни в България, както и за собствеността на "Юлен"

Зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски коментира външната политика на страната, като я определи като хаотична.

Според него с действията си изпадаме в тотално малцинство като членове на ЕС и НАТО, тъй като не спазваме ангажиментите, които сме поели към тези организации.

"Искаме България да бъде в ядрото на Европа, а не в периферията", подчерта той.

Според Зеленогорски трябва да се разбие статуквото в българския парламент и да се върнем на пътя към свободна пазарна икономика.

Той е категоричен, че ГЕРБ са затънали в популизъм, а от ДБГ ще продължат да работят за широко дясно обединение.

В тази връзка Димитър Делчев поясни, че бъдещето на неговата партия не зависи от това дали ще влезе в една коалиция или не.

Той призова всички да бъдат по-активни в действията, а не в думите.

На въпрос дали Меглена Кунева ще се включи в листата им за предстоящите евроизбори, председателят на партия заяви, че все още не може да се коментира кой ще влезе в листата и кой не.