Движение "България на гражданите"настоява правителството да отдели в специален фонд 1 млрд. лв. от държавния бюджет, с които да подпомогне бизнеса у нас заради коронавируса.

От партията са категорични, че ограничителните мерки на извънредното положение не трябва да обричат предприемачи и работещите в страната на фалит.

Държавата е длъжна да поеме своята част от сметката, която бизнесът ще плати заради щетите от епидемията, подчертават от ДБГ.

Те посочват, че най-застрашени от настоящата ситуация са малките и средни предприятия, на които държавата трябва да окаже специална подкрепа.

От ДБГ предлагат държавната банка за развитие спешно да разработи критерии за отпускане на безлихвени заеми за оборотни нужди на малките, докато епидемията не отмине.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

В позицията се отбелязва, че най-застрашени от фалити са секторите на туризма, транспорта и услугите. По тази причина от партията предлагат за времето на извънредните мерки ДДС за туристическия сектор, храните и лекарствата да бъде намалено на 10%, независимо от последствията за бюджета.

За икономическите области, които ще бъдат най-засегнати от ограниченията държавата трябва да поеме социалните осигуровки на заетите като форма на облекчение, категорични са от ДБГ и добавят, че управляващите трябва да отложат крайния срок за плащане на данъци за всички юридически и физически лица с поне 2 месеца.

Левите искат пакет от икономически и социални мерки

Левите искат пакет от икономически и социални мерки

Здравето не е печалба, категорична Нинова

Те посочват, че приветстват решението на правителството да затвори училищата и детските градини в страната като предпазно средство за възрастните родители и учителите в риск. Според тях обаче това трябва да е придружено със специална подкрепа за служителите.

От ДБГ са на мнение, че правителството трябва да финансира извънредни болнични и отпуски за годината, така че хората да могат да позволят да ограничат движението си и да се погрижат за децата и близките си.