Депутатите на "Продължаваме промяната" направиха шоу с цел да бламират започването на второ четене на промените в Изборния кодекс в парламента. Първо бе поискана почивка за 15 минути от Асен Василев. След нея колегата му Мирослав Иванов поиска процедура да се измести с точка 11 за изслушване на министър Шишков.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев го пресече, че е недопустимо. Росен Костурков след това поиска удължаване на срока за внасяне на предложения между първо и второ гласуване на Закона за земеделските производители.

Йордан Цонев прозря намеренията и пресече следващи процедури, обявявайки, че следва четене на доклада по законопроекта за Изборния кодекс от председателя на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков.

Правилникът ще се прилага в духа на буквата, отсече Цонев и извика Радомир Чолаков на трибуната.

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Огромна червена линия между депутатите и гражданите

Докато той започна да чете доклада, депутатът Настимир Ананиев стана и започна да размахва депутатската си карта, поради което бе отстранен за едно заседание. Пред Чолаков се изправиха депутати от ПП, сред тях и Кирил Петков, размахвайки искания, доклади, карти, и наставляваха за правилата на парламента.

Снимка 596346

Източник: БГНЕС

Председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС няколко пъти обяви, че "заглавието на законопроекта е прочетено и започват разисквания". Спорът не секва, депутатите на ПП са на трибуната, искат се видеонаблюдение, стенограми, квесторите са на крака, отстраненият Настимир Ананиев не напуска залата. Йордан Цонев бе обвинен в погазване на правилата на правилника на парламента.

"Продължаваме промяната" поиска мястото на председател на НС да се заеме от Вежди Рашидов. Депутатът Стою Стоев направи процедура за отлагане на разискванията по промените в Изборния кодекс, което бе отхвърлено. "От седем групи пет се опитва да работят", каза Мустафа Карадайъ, искайки процедура. "Едната ("Демократична България) мълчи, а "Продължаваме промяната" се опитват да саботират работата на парламента", заяви той. Лидерът на ДПС направи обратно предложение.

Асен Василев поиска остра забележка и отстраняване на Мустафа Карадайъ за обида на 500 000 български граждани. "Или да се изгонят всички депутати, които са били отпред, плюс Мустафа Карадайъ, или да се помилва Настимир Ананиев", поиска Михаил Камбарев. В името на добрия дух Йордан Цонев отмени наказанието на депутата от ПП.

Мирослав Иванов върна процедурите от начало с искане да се изтегли точка 11 пред точка 2. Мотив е, че процедурата е направена, преди да се обяви законопроектът за четене. Бяха изказани още доводи за нарушаване на правилата за работа на НС с искане за отстраняване на Йордан Цонев. Депутатът Иво Атанасов от своя страна постави въпроса за недопускане на представителите на сдружение "Боец" на Балкона на парламента.

След час спорове и процедури - стартът на дебата по промените в Изборния кодекс започна с 52-ма записани депутати за изказвания само по заглавието на законопроекта. Първото предложение на заглавие бе на Николай Денков: "Закон за промени в ИК с цел контрол върху избирателите от страна на партийните централи".

Да направите правителство, а не Изборен кодекс, заръча Борисов на депутатите си

Да направите правителство, а не Изборен кодекс, заръча Борисов на депутатите си

Машините за гласуване са добри и ни вършат работа

Депутатите продължиха с лютите спорове по изменение на изборното законодателство, започнали още от сутринта. Николай Денков от ПП предупреди, че всяка партия ще носи отговорност за предложението, което е внесла. Хората знаели защо се правят промените в Изборния кодекс. Току що чухме един крадец да вика " Дръжте крадеца", един крадец, един лъжец, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Партията му с факти щяла да покаже как се манипулират машините за гласуване.

Трябва да отговорите за едни къщи за тъщи, ядоса се и Асен Василев, обръщайки се към Карадайъ.

Десислава Атанасова обясни, че ГЕРБ оттеглят своите текстове и район Чужбина остава, както остава и Общественият съвет към ЦИК. Към 12.15 вие сте милата госпожа Десислава Атанасова, която ние много харесваме, сподели Радостин Василев от ПП. ГЕРБ изнасилвали не само парламента, но и българското общество. Според ПП ГЕРБ не се отказвали от най-голямата си магария - хартиените бюлетини и протоколи и попитаха какво им казва техния падишах. Аз падишах нямам или цар, не всички са управляеми, отговори Десислава Атанасова. Радостин Василев пък припомни, че депутат от ГЕРБ е целувал ръката на Бойко Борисов.

анкета

Връщането на хартиената бюлетина ще…:

Виж резултати

Увеличи активността 19.9%

Осигури честни избори 10.0%

Ще се носят чували 7.4%

Гарантира купен и преправен вот 51.2%

Ако изборите решаваха, щяха да ги забранят 11.5%

Йордан Цонев от ДПС защити обаче целуването на ръка с обяснението, че това е традиция както в християнството, така и в мюсюлманството, в знак на уважение към по-възрастния.

Според Мустафа Карадайъ липсва на доверие в машините. Трябвало да се намали субективният фактор при броене на гласовете и попълване на протоколите. Няма данни, че хората не са отишли до урните заради машините, обаче според Божидар Божанов от ДБ. За "Български въдход" проблемът е в средата за гласуване. Машинното гласуване спирало порочните практики.

Защо смисъл на държавата се превърнали едни машини и флашки, недоумява Нинова. Тя попита ДБ как може да искат да се изтегли законопроекта преди второто четене. Нашата битка е за правото на избор, изтъкна лидерът на червените.

Горещи страсти в пленарна зала за изборните правила

Горещи страсти в пленарна зала за изборните правила

ПП поискаха прегласуване на вкарването на точката за Изборния кодекс